Profesori bilećkog Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“ obustavili su danas nastavu na jedan sat. U štrajk upozorenja, u organizaciji sindikata, stupili su zbog, kako kažu, poražavajuće odluke Ministarstva prosvjete da se u prvi razred gimnazije upiše samo jedno odjeljenje.Tri odjeljenja gimnazije i još tri drugih usmjerenja, tvrde profesori, usaglašeni je interes Bileće. Glas su podigli, kako bi sačuvali dignitet škole i budućnost mladih generacija.
“Svima je stalo da se sačuva bilećka gimnazija, da se dobiju tri odjeljenja i da bilećki učenici nastave školovanje, gdje im mjestom pripada”, istakao je Nikola Tomanović iz Sindikata SŠC „Golub Kureš“.
Prijedlog koje su uputili Ministarstvu formirali su na osnovu opšteg dogovora. Ne imenujući nikoga, tvrde, da se iza svega kriju interesi pojedinaca.
“Ako se narod izjasnio, ako se škola izjasnila, ako su se djeca i roditelji izjasnili, onda je sramota da se to opstruiše”, je profesor Momčilo Kureš.Umjesto odjeljenja gimnazije, Ministarstvo je predložilo upisivanje odjeljenja tekstilaca, za što, tvrde profesori, nema interesa. Strahuju da će određen broj učenika školovanje nastaviti u drugim sredinama, a da će dio njih imati manji broj časova. Iz Školskog odbora tvrde da Ministarstvo ni na jedan njihov dopis nije odgovorilo.
U rukovodstvu škole kažu da se realizacija upisa može izmijeniti do kraja mjeseca, a zavisiće od interesa učenika i stava Ministarstva.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da zahtjev Školskog odbora za izmjenu plana upisa nije u skladu sa Pravilnikom o planu upisa. U obzir su uzeti podaci o velikom broju nezaposlenih svršenih gimnazijalaca, potrebama tekstilnog i metalskog sektora.
Škola, uz saglasnost Ministarstva, može izmijeniti broj upisanih i broj odjeljenja. Iz Sindikata su poručili da će, ako ne dođe do izmjene plana upisa, stupiti u štrajk naredne sedmice.

Vezane objave