W873

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju koronavirusa.
Sve je više evropskih zemalja koje zbog širenja korona virusa zatvaraju svoje granice ili najavljuju nove restrikcije narednih dana.

Danska, Poljska, Češka zabranile su ulazak u zemlji svim strancima, s tim što je Prag uveo i svojim državljanima zabranu izlaska iz zemlje.

Slovačka je zatvorila granice za sve strance osim za Poljake.

Austrija je zatvorila tri granicna prelaza sa Italijom za sve strance, osim one koji imaju lekarske nalaze ne starije od četiri dana.

Ukrajina je zatvorila granične prelaze za strance na dve ndelje, a Mađarska granice sa Austrijom i Slovenijom, prenosi BBC.

Slovenija je zatvorila šest graničnih prelaza sa Italijom. Suspendovan je saobraćaj autobusima i vozovima je suspendovan.

Rumunija je zatvorila granice sa Mađarskom, Ukrajinom, Bugarskom i Moldavijom, a Albanija sa Crnom Gorom i Severnom Makedonijom.Kipar je takođe zatvorio granice, a ulazak u zemlju u narednih 15 dana biće moguć samo njihovim državljanima.

NORVEŠKA ZATVARA SVE AERODROME

Drugi smrtni slučaj u Norveškoj, zatvaraju se aerodromi

Vlasti u Norveškoj saopštile su da je još jedna osoba preminula od posledica korona virusa, čime je ukupan broj preminulih skočio na dva.
Premijerka Erna Solberg donela je odluku da od ponedeljka zatvori sve aerodrome.

VELIKA BRITANIJA: ZA 24 SATA UDVOSTRUČEN BROJ MRTVIH

Broj osoba preminulih od korona virusa u Velikoj Britaniji se za 24 časa skoro udvostručio, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja te zemlje.

Do sada je od novog virusa umrla 21 osoba, a za samo 24 sata preminulo je 10 zaraženih.

U RUSIJI 14 NOVIH SLUČAJEVA

U Rusiji je zabeleženo 14 novih slučajeva koronav irusa, a trenutno je ukupno zaraženo 59 ljudi.

Kako je saopšteno iz operativnog štaba, devet novih slučajeva korona virusa registrovano je u Moskvi, po jedan u Podmoskovlju, Sankt Peterburgu i Kalinjingradskoj oblasti i dva u Kemerovskoj oblasti.

NOVIH 1500 SLUČAJEVA KORONE U ŠPANIJI

Broj potvrđenih slučajeva obolelih od virusa korona u Španiji od juče je porastao za 1 500 i danas iznosi 5 753, javlja BBC.

Španija je posle Italije u kojoj je potvrđeno preko 15 hiljada obolelih, najviše nastradala od virusa korona u Evropi.

Španska vlada zaseda i očekuje se da će proglasiti vanredno stanje, drugi put u svojoj novijoj istoriji.

Svetska zdravstvena organizacija je proglasila Evropu epicentrom pandemije, a generalni direktor SZO Teodros Adanom Gebrijesus apelovao je na sve zemlje da uvedu agresivne i radikalne mere kako bi se sprečilo dalje širenje pandemije.

Još nekoliko zemalja je tokom poslednjih nekoliko dana prijavilo veći porast broja obolelih i umrlih od virusa korona.

U Španiji je samo danas prijavljeno 136 smrtnih ishoda infekcije, a uskoro se očekuje da premijer Pedro Sančez objavi vanredne mere vlade.

BROJ SLUČAJEVA U HOLANDIJI PORASTAO ZA VIŠE OD 800

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Holandiji porastao je u protekla 24 sata sa 155 na 959, saopštile su danas vlasti.

Holandski Institut za javno zdravlje naveo je da je u istom periodu broj smrtnih slučajeva sa dva porastao na 12, prenosi Rojters.

GRČKA: 190 ZARAŽENO, TROJE PREMINULO

Broj žrtava od virusa Kovid-19 u Grčkoj se povećao na troje, nakon što je jutros dvoje muškaraca, jedan sa ostrva Zakintos i drugi iz grada Ptolemaida, preminulo, prenosi MIA.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja Grčke, reč je o pacijentima koji su već imali zdrastvene probleme.

Prema oficijalnim podacima, od početka epidemije u toj zemlji zaključno sa jučerašnjim danom registrovano je 190 zaraženih virusom Kovid-19.

KORONA SE ŠIRI U LATINSKOJ AMERICI

Kolumbija će zbog pandemije virusa korona od nedelje ujutru zatvoriti svoje granice s Venecuelom, a od ponedeljka će zabraniti ulazak putnicima i iz drugih zemalja Latinske Amerike, kao i iz Evrope i Azije, saopštio je sinoć kolumbijski predsednik Ivan Duke.

Građani Kolumbije koji su boravili u Evropi ili Aziji u prethodnih 14 dana moraće da se samoizoluju na dve nedelje.

U Kolumbiji je 6. marta potvrđen prvi slučaj korone, a do danas je potvrđeno 16 slučajeva.

Vlada je u ponedeljak proglasila vanredno stanje, zabranila javna okupljanja sa više od 500 ljudi, uključujući fudbalske utakmice i zatvorila svoje luke za kruzere, prenosi Rojters.Iako će granica sa Venecuelom biti privremeno zatvorena, granični prelazi prema Ekvadoru ostaće otvoreni.

Venecuela osudila je odluku kolumbijskog predsednika kao „akt teške neodgovornosti“.

Meksiko razmatra uvođenje rigorozne kontrole svojih severnih granica i praćenje situacije u SAD gde je potvrđeno 1.800 zaraženih, saopštili su juče državni zvaničnici te zemlje, prenosi Rojters.U Meksiku je do sada potvrđeno 26 slučajeva infekcije korona virusom, bez smrtnih ishoda.

Zamenik ministra zdravlja Meksika Ugo Lopes Gateli izjavio je da pretnja od širenja zaraze dolazi iz SAD.

Nadležne medicinske ustanove Hondurasa potvrdile su treći slučaj virusa korona, saopštio je juče predsednik Huan Orlando Ernandes, javlja Rojters.

Čileanski predsednik Sebastijan Pinjera takođe je najavio juče zabranu javnih okupljanja sa više od 500 ljudi i obavezan karantin za putnike iz visoko rizičnih zemalja kao što su Kina, Italija i Španija.

U Čileu su do sada potvrđena 43 slučaja zaraze.

Gvatemala je zbog korona virusa takođe najavila zabrane ulaska u zemlju putnicima iz SAD, Kanade, a u Boliviji je, prema saopštenju iz ministarstva zdravlja, do juče evidentirano ukupno 10 slučajeva, prenosi Rojters.

Premijer Jamajke Endru Holnes juče je proglasio ovu ostrvsku zemlju za ugroženo područje zbog pretnje od korona virusa.

Holnes je saopštio da je vlada u Kingstonu zatražila od Kube da pošalje 100 medicinskih sestara na ispomoć.

On je najavio uvođenje stroge kontrole za putnike iz Velike Britanije, pretvaranje dela ostrva u karantin i poziv za penzionisane lekare i medicinske sestre da pomognu u lokalnim medicinskim ustanovama.

U ovoj ostrvskoj zemlji do sada je potvrđeno osam slučajeva infekcije korona virusom.

NOVI DRASTIČAN RAST BROJA INFICIRANIH U AUSTRIJI

Broj inficiranih virusom u Austriji drastično je porastao juče posle podne i sada je prešao brojku od 600 obolelih.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, trenutno je registrovano 602 potvrđenih slučaja infekcije korona virusom, dok je juče posle podne bilo 507 obolelih.

Od pojavljivanja virusa korona u Austriju, krajem februara, sprovedeno je 7.467 testiranja, a testovi se sprovode obično kada postoji sumnja na infekciju.

Ministarstvo je jutros saopštilo i da je do sada izlečeno šest lica, a da je jedna osoba preminula.

Pokrajina s najvećim brojem inficiranih je Tirol, gde trenutno ima 206 potvrđena slučaja.

U ovoj pokrajini austrijska vlada je dva regiona stavila u karantin, jer je tamo zabeleženo nadprosečno veliko širenje virusa.

Na drugom mestu po broju inficiranih je pokrajina Gornja Austrija sa 101 slučajem, zatim slede Donja Austrija sa 86, Beč sa 85, Štajerska 61, Salcburg 28, Forarlberg 26, Burgenland (Gradište) devet i Koruška četiri.

JOŠ JEDNO MESTO POD KARANTINOM

Austrijske vlasti danas su, zbog natprosečno snažnog širenja korona virusa, stavile još jedno celo mesto pod karantin.

Radi se o mestu Hajligenblut u pokrajini Koruška.

Hajligenblut biće pod karantinom do 29. marta, saopštile su nadležne vlasti.

Strani gosti mogu iz ovog skijaškog centra otputovati, dok Austrijanci moraju ostati u okviru granica te opštine.

Austrijske vlada juče je proglasila meru karantina za dva mesta u pokrajini Tirol – Sankt Anton am Arlberg – Pacnauntal.

Iz ove dve veoma omiljene turističke destinacije strani gosti već su otputovali, a oni koji putuju avionom biće danas okupljeni i prebačeni sa dva autobusa do aerodroma Insbruk.

Zbog odlaska turista tokom noći pred izlaz iz Pacnauntala formirala se, na par sati, kolona vozila duga 14 kilometara.

U Pacnauntalu postavljena su tri policijska kontrolna punkta, gde se kontrolišu svi koji žele da izađu, a u Sankt Antonu jedan policijski punkt.

Oko 35 policajaca se nalazi na licu mesta, a njima pomaže, u primeni mere karantina, oko 30 vojnika.

Vezane objave