Kajak klub ”Srpski veslači” iz Belog Potoka, Srbija, od 29. aprila do 07.maja organizuje 18. Drina – Sava međunarodnu, turističku, sportsko rekreativnu, kajak, kanu regatu Memorijal ”Vitomir Dizdarević – Admiral Kuk” od Višegrada do Sremske Mitrovice, u dužini od 360 kilometara za sedam veslačkih dana.
Vitomir Dizdarević je kanuista iz Janje, pokraj Drine u. Čitav svoj vek proveo je u Beogradu i posvetio promociji Drine, Save i Dunava i ovog divnog sporta.
NJemu u čast i slavu organizujemo ovu regatu koja ove godine okuplja preko 100 učesnika iz: Australije, Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, uz kajakaše iz Republike Srpske i Srbije.
Naša regata ima promotivni karakter.

Princip regate je dnevno veslanje i kampovanje u predhodno određenim mestima u dogovoru sa Turističkim organizacijama opštinai gradova kroz koje prolazimo.
Dnevno veslamo od 17 do 76 kilometara.

Ove godine našu organizaciju pomaže organizacija SWG – radna grupa za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope, jer su regioni Drina – Tara i Drina – Sava upravo i naš pravac kretanja i povezivanja opština u Podrinju i Posavini a i oblast delovanja SWG grupacije.

Regata kreće od drevnog mosta na Drini u Višegradu. Naš domaćin je načelnik opštine i dočekaće nas u novoj zgradi opštine u Andrićgradu, zajedno sa Turističkom organizacijom. Posetićemo grad u kome se pri svakom koraku susrećemo sa prošlim vremenima. Posetićemo most i kuću u kojoj je živeo nobelovac.
Bićemo smešteni kod sportskog centra i fudbalskog stadiona gde će u subotu uveče, domaćini organizovati koncert za učesnike regate.

Sledeće etapno mesto je Etno kamp ”Stari Brod” na Perućačkom jezeru, sa svojim obeležjem iz vremena Drugog svetskog rata.
Veslamo najlepšim kanjonom Evrope i u Republiku Srbiju prelazimo kod brane Perućac na sezonskom graničnom prelazu sa Republikom Srpskom koji je po prvi put otvoren pre šest godina, zbog prolaska.

Na Perućcu kampujemo kod Hidrocentrale i u auto kampu pored reke Godina.

Sledeće etapno mesto je Rogačica, kod ušća istoimene reke.

Od ove godine naše etapno mesto je u Etno selu Vrhpolje, opština LJubovija, gde će biti organizovan folklorni program za učesnike regate. Posetićemo koloniju Beloglavih supova u kanjonu reke Trešnjice i manastir Soko Grad u blizini Uzovnice.

U Malom Zvorniku pod pokroviteljstvom opštine imaćemo zajedničku večeru a pre večere folklorni program Kulturno umetničkog društva. Posetićemo tajanstveni, podzemni grad Karađorđevića koji je svojevremeno bio sklonište namenjeno dinastiji sa celokupnom Vladom i kraljevskom svitom.
Obićićemo zvorničku hidrocentralu najstariju u Jugoslaviji.
Individualno ćemo preko starog mosta Kralja Alekasandra posetiti Zvornik u Republici Srpskoj i tvrđavu Đurđev grad.
Za decu obdaništa ”Crvenkapa” u Malom Zvorniku pripremili smo poklon iznenađenje.

U etapnom mestu Crna Bara ispred Opštine i Turističke organizacije Bogatić dočekuje nas direktor Vlada Popadić sa svojim saradnicima. Planiran je zabavni program u kampu i koktel u etno stilu sa upoznavanjem tradicije, običaja, istorije i kulture Mačvanskog kraja.

Ove godine regata završava svoju plovidbu na levoj obali reke Save u Sremskoj Mitrovici.
Bićemo gosti grada, Kajak kluba ”Val” i Turističkog klastera ”Sveti Diitrije”.
Domaćini će nas povesti u ”Carsku palatu”, muzej i arheološke iskopine Sirmijuma, gde je rođeno 7 Rimskih imperatora. Posetićemo rezervat prirode ”Zasavica”.
Desetodnevno druženje završavamo zajedničkom večerom uz sremske tamburaše u restoranu ”Stara promenada” u Sremskoj Mitrovici.

Našim gostima i učesnicima iz inostranstva predstavićemo kulturu, istoriju, tradiciju, etnologiju i ekologiju predela kroz koje prolazimo i zemlje u kojoj živimo.

Veslaćemo najlepšim kanjonom Evrope, snažnom i čistom rekom koja sa svojom smaragdno zelenom bojom iznenađuje one koji po prvi put dolaze a takođe i velikom i sporom rekom Savom koja nam priređuje zadovoljstvo na jedan sasvim drugačiji način.

Moto i ovogodišnje regate je: ”Veslanjem za čistiju Drinu” jer svojim primerom brige u očuvanju naših reka i prirode oko njih, skrećemo pažnju na nemaran odnos onih koji problem sa odpadom rešavaju na nepravilan način, bacajući ga pored ili direktno u reke a takođe otpadne vode direktno izlivaju u reke.

Očekujemo da nam se pridruže ljubitelji veslanja kajaka, boravka u prirodi, aktivnog odmora i organizacije za zaštitu prirode.

Zajednički start regate je u nedelju 30.04.2017. g. iz Višegrada na Drini.

Kontakt organizatora: Kajak klub ”Srpski veslači” Dejan Jovanović

Mobilni tel: +381 64 3495193
E-mail: tidejan@gmail.com

Vezane objave