U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova danas je u Bijeljini odata pošta stradalim pripadnicima JNA u Tuzli – “Tuzlanska kolona”.Prema programu obilježavanja, u 11.00 časova na gradskom groblju na Pučilama služen je parastos za poginule pripadnike JNA.

Ministar rada Republike Srpske Milenko Savanović je izjavio da su srpski vojnici i oficiri u Tuzli stradali bez krivice, samo zato što su bili u uniformi ЈNA, koja je još bila legitimna i legalna da brani ustavni poredak.

“Poubijali su ih pripadnici `Zelenih beretki`, tuzlanskog MUP-a, TO i `Patriotske lige`, potomci onih koji su u Drugom svjetskom ratu bili u `Handžer divizijama` i činili zla srpskom narodu, zajedno sa ustašama NDH”, je Savanović.U obraćanju ispred Spomen-kosturnice u Bijeljini, ministar je ubice nevinih u Tuzlanskoj koloni nazvao zvijerima i učesnicima paklene zavjere, a slobodarski srpski narod pozvao da uči iz istorije i čuva jedinstvo i Republiku Srpsku kao zjenicu oka.

“Ideal slobode nema cijenu i mi nemamo vremena za nejedinstvo jer istina je razotkrivena devedesetih godina prošlog vijeka”, je Savanović i istakao da su se tada probudili i počeli da ubijaju oni koji su za ranije zločine nad Srbima bili amnestirani u zajedničkoj državi.

“Kada tuzlanske dozvole predstavnicima Republike Srpske da postave spomen-ploču na mjesto stradanja vojnika JNA na Brčanskoj malti i da se osvešta po pravoslavnim običajima, tek tada će na mjestu zločina u Tuzli ponovo biti organizovan parastos”, poručio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

25 godina bola, sjećanja na mučki napad i masakr vojnika koji su pokušali mirnim putem da se povuku iz Tuzle. Majke tih sinova, još nisu dočekale pravdu, ni od tuzlanskih, ali ni srpskih vlasti.

“Ubili su mi sina, a sada ne mogu ni da odem na mjesto ubistva i da upalim svijeću za dušu svog djeteta”, uplakano kaže Cvija Cvjetković.

Gospa Petrović zavapi – Što nam zabraniše da odemo tamo gdje mi srce i duša vapi, da se isplačem na mjestu gdje izgubih svog sina.

Jedan od učesnika Tuzlanske kolone Slavko Novaković kaže da postoje dokazi da se tog krvavog 15. maja 1992. gogine dogodio zločin i da je dokaze predao Tužilaštvu Srbije, ali da ta dokumentacija i dalje stoji u ladici.

“U dokumentarnom filmu se jasno vidi šta se dogodilo i ko je kriv za napad. Postoji dokaz da je ubijeno oko 100 vojnika, a ne 59 koliko se u javnosti govori. Istina nam ne treba zbog onih koji su ubijeni, već budućih generacija kako se ne bi ponovio zločin”, je Novaković.

Pripadnike JNA u Tuzli su 15. maja 1992. godine iz zasjede napale muslimanske snage, koje su, prema zvaničnim podacima, ubile 59, a ranile 44 vojnika.

BN televizija

Vezane objave