268027 L F

Broj poziva pacijenata i intervencija na javnim mestima službi Hitne pomoći širom Srbije povećani su u poslednjih nedelju dana za čak 30 odsto zbog sparnog vremena koje će nas pratiti sve do kraja meseca

Visoka vlažnost u kombinaciji sa letnjim temperaturama i niskim vazdušnim pritiskom znatno su pogoršali zdravstveno stanje hroničnih bolesnika, ali su stvarale tegobe i kod zdravih ljudi, koji su se mahom žalili na glavobolju, nesvesticu, razdražljivost i pad koncentracije.

Prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda Branko Bijelić kaže da će ovako teško vreme trajati sve do 25. juna.

– Sve do 25. juna biće pretežno oblačno vreme, sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavinskih nepogoda. Obilnije padavine Srbiju očekuju 19. juna, kao i u periodu od 21. do 23. juna. U Podrinju, kao i južnim i zapadnim delovima Srbije očekuju se lokalno veliki pljuskovi i nevreme, poput onog koje je u utorak pogodilo Lučane i Čačak – ističe Bijelić. Od 25. do 28. juna, prema njegovim rečima, očekuje nas postepena stabilizacija vremena, a početkom jula i prave letnje temperature.
– Kraj meseca trebalo bi da bude suvlji i sunčaniji u odnosu na preostale dane juna, a i topliji, sa temperaturama i do 30 stepeni. Prva polovina narednog meseca trebalo bi da prođe bez padavina, ako izuzmemo prolazna naoblačenja i pljuskove 2, 7. i 8. jula. I dani će nam biti znatno topliji, sa temperaturama i do 32-33 stepena – priča Branko Bijelić.

Savet lekara: Pijte što više vode

Kako će nestabilno vreme potrajati i tokom naredne sedmice, lekari savetuju da se dnevno pije najmanje dva litra vode, jer većina tegoba kako kod hroničnih tako i kod zdravih ljudi tokom velike sparine prouzrokovana je dehidratacijom organizma.
– Organizmu je prilikom sparnog vremena potrebno više vode, jer se čovek tada i više znoji a da toga nije ni svestan. Kroz znojenje se gube elektroliti, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Kad se naruši njihov balans, varira pritisak, javljaju se nesvestica, grčenje mišića, konfuzija… Zato je tokom sparnog vremena, kada se čovek non-stop znoji, potrebno da se stalno unose preko vode kako bi organizam imao kapaciteta da funkcioniše u tako teškim okolnostima i da ne bi kolabirao – kaže dr Zoran Krulj.