/opstinavisegrad.com

Himnom Republike Srpske u velikoj sali Doma kulture počela je svečana akademija, povodom 25. od nastanka Druge pješadijske Višegradske brigade.
Svečanost je zvanično otvorio predsjednik predsjedništva BO Milisav Vasić, koji se osvrnuo na vrijeme, kako je i pod kojim formirana Višegardska brigada.

„U borbama za slobodu srpkog naroda, tokom poslednjeg rata život je dalo 144 borca „Višegradske brigade“, mnogo ih je ranjeno, a 90 ih je ostalo trajni invalidi. Tekovine te borbe moramo čuvati i dostojno obilježavati“, rekao je Vasić.
O ratnom putu svojih saboraca , govorio je komandant Višegradske brigade Luka Dragičević. Hronološki je naveo sve vojne poduhvate, akcije, napade muslimanskih snaga, ali i podsjetio na mjesta stradanja srpskih vojnika i civila. Istakao je i značaj dolaska ruskih dobrovoljaca, koji su unijeli borbeni moral u redove srpske vojske.

„Svim borcima dugujemo veliku zahvalnost , jer nisu štedjeli svoj život da bi sačuvali najveće svetinje svoga roda. Imajući u vidu te teške dane i prolivenu krv držimo i dalje rodoljublje i čuvajmo Republiku Srpsku“, poručio je Đurević, čestitajući borcima veteranima jubilej.
…………………………………………………………………………………….
„Prošle su dvije i po decenije od stvaranja VRS i postrojavanja brigade u Visegradu i ovaj jubilej treba da nas podsjeti koliku snagu srpski narod ima kada se ujedini“, kazao je jerej Aleksandar Topalović.
Svečanu akademiju je upotpunio kulturno -umjetnički program, koji su za ovu priliku pripremili članovi recitatorske i dramske sekcije srednje škole „Ivo Andrić“ pod upravom profesorice Dijane Inđić.
„Odabrani su tekstovi iz rodoljubive i patriotske lirike a uključen je i crkveni hor iz Višegrada kojem je ovo bilo prvo javno predstvaljanje , pojasnila je Inđićeva.
…………………………………………………………………………………..
Na kraju svečanosti, predsjednikk opštinske BO Milisav Vasić uručio je nagrade za najbolje literane radove učenicima osnovne i srednje škole, na temu: „Kud god da krenem otadzbina nas čeka“.
Prvo mjesto u kategoriji osnovaca pripalo je Sanji Kojić, drugo je osvojila Marija Jovović, a treće Marija Pupović.
Od srdenjošklaca najbolji rad je napisla Ana Sarić, druga nagrada je pripala Sari Đukanović, a treća Ivani Rašević.

Vezane objave