Policijski službenici GPBiH, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u graničnom pojasu na području Višegrada

Policijski službenici Državne agencija za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) su 2. 7. 2018. godine, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, na području Tuzle izvršili privremeno oduzimanje predmeta u sklopu operativne akcije kodnog naziva „Istok“, usmejrene protiv krijumčarenja ljudi.
Za četiri zaposlenika taksi preduzeća iz Tuzle postoje osnovi sumnje da su 2.7.2018. godine u jutranjim časovima, sa područja opštine Zvornik, iz mjesta Roćević preuzeli i prevezli 15 migranata, državljana Pakistana, na područje Tuzlanskog kantona. Nakon kontole koju su izvršili policijski službenici na području Tuzlanskog kantona, tačnije opštine Teočak, pomenuti su predati Službi za poslove sa strancima, RC Tuzla.
U skladu sa članom 66. KZ izvršeno je privremeno oduzimanje četri putnička motorna vozila, vlasništvo navedenog taksi preduzeća i četiri mobilna telefonska aparata sa SIM karticama, koje su osumnjičena lica koristila, a isti su ispitani u svojstvu osumnjičenih.
Akcija „Istok“ je realizovana po Usmenoj naredbi tužioca, pod nadzorom postupajuće tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Vezane objave