Booking.com

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u Sarajevu uhapsili pet zbog sumnje da su počinile ratni zločin nad srpskim civilima u Hrasnici u periodu od 1992. do 1994. godine.

Uhapšeno je pet osoba, a kako saznajemo radi se o Vahidu Alađuzu, Senadu Gadži, Neziru Aganu, Muji Vatrešu i Sulji Hebibu.
Istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti s područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola “Aleksa Šantić” i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršioci ubistava.

“Prema prikupljenim dokazima Tužilaštva, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizovane brigade tzv. Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih povreda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice”, navode iz Tužilaštva BiH.

U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja s policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i s pravosudnim institucijama R Srbije, s obzirom na to da se dio oštećenih nalazi izvan BiH. Nakon što ispita osumnjičene postupajući tužilac donijet će odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.Podsjetimo, za ovaj slučaj se u Beogradu sudi i Huseinu Mujanoviću, koji je prvobitno osuđen na deset godina zatvora, ali je presuda poništena.
Klix

Vezane objave