Booking.com

Ako Priština hitno ne ukine nametnute za sto odsto uvećane takse na proizvode iz , Vašington će povući svoje vojne snage sa Kosova, rezime je dvodnevnih razgovora zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost SAD sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija i predstavnicima kosovske opozicije.

To piše prištinska GazetaExpres pozivajući se na pouzdani izvor, koji je, kako se navodi, prisustvovao sastancima sa američkom delegaciju koju čine glavni direktor i direktor za evropska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost, Džon Erat i Bred Berkli.

SAD imaju oko 650 vojnika na Kosovu u sastavu Kfora, uglavnom smeštenih u

Bondstilu, najvećoj vojnoj bazi u Evropi, a izvor Expresa kaže da je Vašington zapretio da će ih povući, ako Priština ne ukine nametnute takse na robu iz . Zbog ignorisanja američkog zahteva za suspenziju nametnutih taksi na srpsku robu, SAD su već počele da primenjuju određene sankcije, a među prvima je bila zabrana izdavanja američke vize Haradinaju, koji je bio pozvan da prisustvuje ovogodišnjem tradicionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu.

Suspenzije nametnutih taksi i nastvak dijaloga s Beogradom su bile glavne teme razgovora dvojice Trampovih izaslanika sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Oni su se u dva navrata odvojeno sastali sa Hašimom Tačijem, jednom s Ramušem Haradinajem, kopredsednicima i člnovima prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, Fatmirom Ljimajem i Špendom Ahmetijem, te sa predstavnicima parlamentarne opozicije.

Prištinski mediji ističu da Veselji, koji inače slovi kao američki čovek, nije bio pozvan ni na jedan od tih sastanaka, kao ni predstavnik Pokreta Samoopredeljenje.

Politički lideri Albanaca su podeljeni po pitanju zahteva SAD za ukidanje taksi na robu iz i dok Tači i Veselji zagovaraju suspenziju te mere, Haradinaj te zahteve ignoriše i ponavlja da vladina odluka neće biti opozvana sve dok ne prizna tzv. nezavisno Kosovo.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Aleksandar Jovanović)

Vezane objave