Srebrenica — Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić smatra da ako Srbima ne dozvoljava postavljanje isto tako ne dozvoliti ni obeležja Bošnjacima. Udruženje “Istočna alternativa” je u subotu nameravalo da u centru Srebrenice podigne spomenik Vitaliju Čurkinu, ambasadoru Rusije koji je stavio veto na Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Podizanje spomenika se nije dogodilo jer organizatori nisu dobili odobrenje za postavljanje.

“Cilj je bio smiriti tenzije, da se spreči sve ono što bi dovelo do negativnih reakcija i incidenata. Lako je u Srebrenici izazvati incident i to znaju mnogi i pokušavaju zloupotrebiti ovu situaciju”, je Grujičić za N1.

Postavljanje biste Čurkinu odloženo je zbog nedobijanja dozvole iz opštine, ali i zbog smirivanja napetosti u Srebrenici, s obzirom na to da su udruženja i predstavnici Bošnjaka bili protiv toga, prenosi RTRS. Predsednik RS Milorad Dodik krajem juna posthumno je odlikovao ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Vitalija Čurkina Ordenom zastave RS sa srebrnim vencem.

Dodik je odlikovao posthumno Čurkina za, kako je obrazloženo, “rad i izvanredne zasluge u posleratnom razvoju Republike Srpske, učvršćenje mira i međunarodne saradnje i razvoj političkih i prijateljskih odnosa RS i Ruske Federacije”.

Međutim, načelnik Srebrenice Mladen Grujičić izjavio je u Sarajevu da nije za gradnju spomenika Vitaliju Čurkinu u Srebrenici jer bi to, kako kaže, doprinelo podizanju međunacionalnih tenzija.

Čurkin je u UN 2015. godine odborio Rezoluciju u Srebrenici. Preminuo je 20. februara u Njujorku.

Vezane objave