Regionalno udruženje logoraša Višegrad, uz podršku UG „Vive žene“ iz Tuzle, proteklog vikenda je u Motelu „Brioni“ kod Foče, u okviru projekta: „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i formiranje novih mreža podrške svjedocima u BiH“, održalo je radionicu za svoje članove posvećenu „Osnaživanju kapaciteta i psiho-socijalne pomoći svjedocima/žrtvama i važnosti formiranja grupa za samopomoć“.
Organizator i predavač na radionici bio je Dragiša Andrić, predsjednik Udruženja logoraša Višegrad, stručni saradnici-predavači: Gorica Tomić, diplomirani psiholog Doma zdravlja i Biljana Žerajić, diplomirani socijalni radnik Centra za socijalni rad Višegrad. Voditelj radionice bio je Slavko Heleta, novinar u penziji-sekretar Udruženja logoraša Višegrad, a predavač, Jankica Samouković, član Upravnog odbora Udruženja logoraša Višegrad.
Biljana Žerajić je naglasila značaj malih grupa za samopomoć, sastavljenih od 5 do 7 osoba, usmjerenih na konkretna pitanja, što je regulisano preciznim pravilima, podsjetivši na Protokol o saradnji institucija i NVO, pružanju podrške preživjelim svjedocima u slučajevima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela rodno zasnovanog nasilja.
Gorica Tomić je posebno je govorila o nadležnostima i očekivanoj pomoći Centra za socijalni rad Višegrad, zatim o ulozi i značaju Regionalnog udruženja logoraša Višegrad, kao svojevrsne spone između preživjelih/svjedoka i nadležnih institucija za procesuiranje ratnih zločina. Ona je podsjetila da i Udruženje žena „Most“ stvara pozitivan ambijent u cijelom ovom procesu.
Na kraju radionice usvojeni su Zaključci, u kojima je naglašeno da su Grupe za samopomoć svjedocima odlična priprema za sudske procese. Učesnici radionice zatražili su da se svjedocima/žrtvama ratne torture, od strane Ministarstva pravde Republike Srpske, pred sudske procese omogući odgovarajuća besplatna pravna pomoć.
Naglašeno je sa su odredbe predloženog Zakona o pravima žrtava torture i dalje nepovoljne za bivše logoraše zbog nedostatak ratne medicinske dokumentacije prilikom oslobađanja. Učesnici radionice zbog toga su zatražili da se ovim Zakonom precizno i u potpunosti regulišu prava i obaveze bivših logoraša.
Učesnici radionice insistiraju da se reguliše odgovarajuća finansijska i druge vrste pomoći bivšim logorašima, od kojih jedan broj nema nikakvih mjesečnih primanja, i to sa nivoa Republike Srpske i opština u kojima su nastanjeni.
Dijelu radionice prisustvovao je i načelnik opštine Foča, Radisav Mašić, izrazivši podršku ovakvom radu Udruženja i pripremi svjedoka/žrtava ratne torture za svjedočenje na sudu.
On je rekao da Republike Srpske, kao i opštine, moraju još više i još konkretnije pomagati ovakva udruženja i njihove članove.
Načelnik Mašić je predložio da, uz podršku opština ovog područja, Regionalno udruženje logoraša Višegrad, pripremi i štampa publikaciju sa spiskovima logoraša koji su tokom proteklog rata bili zatočeni u logorima na području današnje Federacije BiH.

Slavko Heleta

Vezane objave