Albanac koji je upravljao dronom sa zastavom velike Albanije tražio azil u Hrvatskoj

189
Booking.com

Albanac Ismail Morina, koji je uhapšen u po poternici Srbije zbog skandala sa dronom sa zastavom “velike Albanije ” tražio je politički azil u Hrvatskoj kako bi izbegao Srbiji, piše danas Balkan insajt pozivajući se na izjavu Morininog advokata.

Advokat Ismaila Morine Darko Butigan potvrdio je danas za BIRN da je njegov klijent podneo zahtev za politički azil u Hrvatskoj i da želi da izbegne Srbiji jer misli da neće imati fer sudjenje.

Morina je osumnjičen da je 14. oktobra 2014. upravljao dronom sa zastavom “velike Albanije” koji je leteo iznad stadiona u Beogradu tokom fudbalske utakmice Srbije i Albanije, posle čega je došlo do sukoba navijača na terenu, a utakmica je prekinuta.

On je u junu uhapšen u Hrvatskoj po poternici Srbije, a sud u Dubrovniku je prošlog četvrtka odlučio da ga izruči Srbiji.

Butigan se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu Hrvatske koji nema definisan rok do kada mora da odluči o žalbi posle čega odluku Suda treba da potvrdi i resorni ministar.

“Obično je Vrhovnom sudu potrebno dva do tri meseca da odluči po žalbi, ali sada će zahtev za azil odložiti za šest do deset meseci”, rekao je Butigan.

U subotu je Fudbalski savez Albanije pozvao albansku vladu da “pravno interveniše” i da spreči Srbiji Ismaila Morine.

Prethodno je, u petak, albanski ministar pravde pozvao svog hrvatskog kolegu da suspenduje zahtev za ekstradiciju Morine u Srbiju jer nije u skladu sa evropskim konvencijama o izručenju i ljudskim pravima.

Fudbalski savez u nedelju je najavio žalbu zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

BIRN podseća da je Morina razljutio srpske nacionaliste zbog drona sa zastavom “velike Albanije” tokom utakmice u Beogradu, dok mu se albanski nacionalisti iz istog razloga dive i smatraju ga herojem.

Butigan je za albansku televiziju Top čenel rekao da Srbija Morinu tereti za podsticanje krivičnih dela medju narodima za šta je zaprećena kazna do osam godina zatvora.

BIRN dodaje da se Morina sukobljavao sa zakonom i u Albaniji. Bio je uhapšen u oktobru 2015, kada je kod njega pronadjeno oružje i 36 ulaznica za fudbalsku utakmicu protiv Srbije u Elbasanu. Oslobodjen je u decembru.

Vezane objave