765 430 E8080c49f0281efbb0d428dc211ffebe

U Bijeljini je danas održana Konstitutivna sjednica organa Boračke organizacije Republike Srpske, kao i sjednice Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca i Odbora ratnih vojnih invalida BORS-a, na kojoj su izabrani predsjednici ova dva odbora i njihovi zamjenici. Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida je Radan Ostojić iz Gradske boračke organizacije Bijeljina, a zamjenik je Gostimir Radulović, Gradska boračka organizacija Banjaluka. Predsjednik Odbora porodica poginulih boraca je Nemanja Močević, iz sarajevsko-romanijske regije, a zamjenik Mira Markovinović iz Prijedora.

“Za predsjednika Predsjedništva izabran je Goran Rogić, Gradska boračka organizacija Banjaluka, a za njegovog zamjenika Aleksandar Savić, Opštinska boračka organizacija Višegrad. Danas smo se bavili samo konstituisanjem organa u dosadašnjem dijelu”, rekao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Najavljeno je i skoro zakazivanje sjednice i odbora i Predsjedništva na kojoj će se, s ciljem rješavanja problema ove populacije ići pred izvršnu vlast i zakazati sastanak sa premijerom. Osnovno je pitanje poboljšanje položaja boraca, odnosno nezaposlenost.

“Svjedoci smo da smo u posljednjih godinu dana na marginama kada je riječ o poboljšanju položaja određenih kategorija stanovništva. Da se razumijemo, apsolutno nemamo ništa protiv poboljšanja položaja ekonomskog i socijalnog svakog građanina Republike Srpske, ali nećemo sjediti mirno i gledati da iz Vladinih mjera budemo izostavljeni. Smatramo i uvjereni smo, da jesmo najzaslužnija kategorija za stvaranje Republike Srpske,” naveo je Savčić.

Kao jedan od osnovnih problema predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske, Goran Rogić je istakao stambeno zbrinjavanje, te naveo da se na njemu intenzivno radi.

“To je bio naš prioritet i u Memorandumu koji smo pripremili zajedno sa Vladom i to se već realizuje. Na području čitave Srpske sproveden je konkurs i za sva lica iz kategorije porodica poginulih i invalida od prve do četvrte kategorije, iz bilo kog razloga propustili dosadašnje rokove 2007 i 2008 godine, dat je rok od dva mjeseca da konkurišu. Sada Prvostepena komisija ministarstva pri opštinskim i gradskim boračkim organizacijama radi na terenu i bira kandidate,” pojasnio je Rogić.

Predstavnici BORS-a su nakon sjednica položili vijence na Centralni spomenik poginulim borcima Bijeljine, a potom su obišli i spomen-sobu. Predsjedništvo je nastavilo i radnu sjednicu u toku dana. Izabrani rukovodioci vodiće rad Predsjedništva i oba odbora naredne četiri godine.