U ponoć, kako je i najavljeno, Aluminij d. d. Mostar isključen je s elektroenergetske mreže čime je definitivno obustava proizvodnje u ovom nekadašnjem hercegovačkom gigantu. Kako prenosi klix, šteta prilikom ovakvog gašenja i eventualno ponovno pokretanje proizvodnje procjenjuje se na stotine miliona evra. Gubici koje će pretrpjeti više od 900 radnika nekad kompanije te stotine kooperanata teško se mogu procijeniti.

Aluminiju je struja ugašena koji minut prije ponoći, a to je za .ba potvrdio Pero Bebek, predsjednik skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenih.

Problemi Aluminija traju najmanje deset godina, a obilježeni su nepovoljnim “cjenovnim makazama”, neulaganjem u nove tehnologije i nove proizvodne cikluse te političkim mahinacijama. Kompanija je dužna više od 400 miliona KM.

Posljednju godinu dana radnici su na razne načine izražavali svoju zabrinutost, a uprava je skoro uvijek odgovornost prebacivala na najvećeg pojedinačnog vlasnika Vladu FBiH koja nije poštovala sporazum iz 2013. godine, a koji je obuhvatao i kupovinu struje po povoljnijim cijenama.

U posljednjim sedmicama pojavile su se opcije potencijalnih kupaca iz Švajcarske i Emirata, ali za sve to sada je prekasno. Radnici su danas u dva navrata po četiri sata blokirali magistralni put M-17, ali i pored toga nisu dobili niti riječ od političara od kojih su tražili spas.

(BN/Klix)

Vezane objave