NEMAMO informaciju da se među stradalima i povređenima nalaze srpski državljani – rečeno je „Novostima“ u ambasadi Srbije u Atini.

Dežurni telefoni u našem predstavništvu preko kojih se mogu dobiti informacije su: +30 210 747 2340 i + 30 210 747 2350.

Kako nam je rečeno, naša ambasada je u stalnom kontaktu sa policijom i lokalnim valstima, kao i sa turističkim vodičima iz područja zahvaćenim požarom.

Vatra je zahvatila vikend naselja koja su na dvadeseatak kilometara istočno i zapadno od Atine, i u njih Srbi ne dolaze organizovano, preko agencija, na odmore.

Iznad same Atine nalazio se veliki oblak pun pepela, ali se život u centru grada odvija normalno.Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je izraze najdubljeg saučešća predsedniku i premijeru Grčke, Prokopisu Pavlopulosu i Aleksisu Ciprasu, i ponudio pomoć Srbije u savladavanju vatrene stihije.

“Primite moje iskreno saučešće povodom žrtava vatrene stihije koja besni u okolini Atine. Duboko nas je potresla tragična sudbina stradalih. Dok nas priroda još jednom podseća da nismo dovoljno jaki da se odupremo njenoj sili, grčki vatrogasci i spasioci ulažu nadljudske napore suprotstavljajući joj se. Srbija je spremna da Vam, u okviru svojih mogućnosti, pritekne u pomoć. Molim Vas da izraze mog saosećanja prenesete porodicama žrtava, a povređenima želje za brzi oporavak”, navodi se u Vučićevoj poruci.

BRNABIĆ UPUTILA TELEGRAM SAUČEŠĆA PREMIJERU GRČKE

Predsednica Vlade Ana Brnabić uputila je danas telegram saučešća premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu, povodom velikog broja stradalih usled požara koji su pogodili tu zemlju u blizini glavnog grada Atine.

“U ime Vlade Srbije i u svoje ime, izražavam najdublje saučešće vama i porodicama nastradalih u katastrofalnim požarima”, navela je premijerka.

Ona je predsedniku Vlade Grčke poručila da Srbija, kao iskren prijatelj, saoseća sa narodom Grčke u tim teškim trenucima.

“Nadam se da ćete naći snage i pružiti podršku onima koji su izgubili svoje najmilije, a povređenima želim brz oporavak. Srbija je uz vas”, navodi se u telegramu Brnabić.