FOČA – Običaj šaranja jaja za Vaskrs zajednički je svim hrišćanskim narodima, a kako to rade pravoslavni Amerikanci fočanskim srednjoškolcima prenijela je slikarka Elizabet Jovanović, koju je ljubav prema suprugu Vjekoslavu iz dalekog Masačusetsa dovela na obale Drine i Ćehotine.

U prvoj od dvije vaskršnje radionice, koje organizuje Centar za kulturu i informisanje, pokazala je srednjoškolcima neke od tehnika šaranja jaja, a uz slikarske savjete o slaganju boja upoznala ih je i o nekim od vaskršnjih običaja pravoslavnih Amerikanaca, tačnije vjernika Antiohijske patrijaršije, čiji je sveštenik njen otac.

Jovanovićeva je pokazala kako se jaja šaraju na jednostavan način pomoću voska i uobičajene farbe, a da u nedostatku voštane šaralice mogu da posluže voštane, odnosno masne bojice kojima se postiže sličan efekat kao i sa šaralicom.

Jovanovićeva je navela da je ovo pojednostavljen tradicionalni način šaranja, tako da je lagan za djecu i pri bojenju jaje se ne mora kuvati, već samo potopiti u rastvorenu farbu.

Savjetuje da pri šaranju svako treba da je slobodan i kreativan, da pusti mašti na volju i da je sam proces šaranja i iskazivanja stvaralaštva važniji od rezultata.

“Pokazala sam kako sam ja u Americi šarala jaja voskom kada sam bila mala. Motivi mogu biti različiti, a ja kod kuće najčešće pravim tradicionalne motive i simbole, kao što je folklor, ali ljudi mogu da rade kako žele, jer sve teče, ništa nikad nije nepromjenjivo, zato što živi”, pojasnila je Jovanovićeva na još nedovoljno dobro savladanom srpskom jeziku.

Istakla je da je u Americi, gdje je pravi mozaik različitih kultura i naroda, dosta i različitih tehnika šaranja jaja, pa su interesantne mješavine tehnika, a njoj se posebno sviđaju ruska i ukrajinska tehnika “pisanka”, kao i indijska tehnika.

Učesnik radionice, učenik trećeg razreda gimnazije Petar Čančar priča da je tehnika jednostavna – da se masnim bojama nacrta motiv i onda se jaje ubaci u farbu rastvorenu u mlakoj vodi, a kada se izvadi ostaju tragovi od masnih boja i jaje, kako ističe, dobija novu dimenziju.

Čančar navodi da mu je posebno bilo zanimljivo čuti kakvi su običaji u Americi.