308793 Korona Virus Nad Virusima 01 F

SAD organizuju čarter let kako bi svoje građane i diplomate vratile iz kineskog grada Vuhan, epicentra epidemije novog virusa korona od kojeg je u Kini preminula 41 osoba, a evakuaciju svojih građana najavila je i Francuska

Avion, sa oko 230 mesta, prevešće u nedelju diplomate iz američkog konzulata, kao i građane SAD i njihove porodice, objavio je “Vol strit džornal” pozivajući se na neimenovani izvor.

Vašington je dobio odobrenje kineskog Ministarstva spoljnih poslova i drugih vladinih agencija posle nekoliko dana pregovora da može da organizuje tu operaciju, navodi list. SAD planiraju i da privremeno zatvore svoj konzulat u Vuhanu. I Francuska je saopštila da planira da evakuiše svoje državljane koji su ostali u Kini.

“Generalni konzulat u saradnji s lokalnim vlastima planira da uspostavi autobusku liniju koja bi državljanima Francuske i njihovim supružnicima i deci, bez obzira da li imaju kinesko ili državljanstvo neke druge zemlje, omogućili da odu iz Vuhana u Čangša”, navodi se u mejlu, prenosi Rojters.

Od početka izbijanja epidemije krajem prošle godine, u Kini je umrla 41 osoba od posledica virusa korona, a obolelo je 1.300 osoba u Kini i drugim delovima sveta.