Koronavirus 0

Naučnici teksaške kompanije za genetički inženjering “Grefeks” u Hjustonu tvrde da su stvorili vakcinu protiv virusa .

Oni su rekli da su dovršili razvoj vakcine i da je ona spremna za testiranje na životinjama i dalji proces kod regulatornih tijela, prenio je Dejli mejl dodajući da se ova vijest pojavila nakon što su britanski naučnici objavili da su započeli testiranje svoje vakcine, a istraživači Univerziteta Teksas da su jedinjenje za koje vjeruju da može poslužiti u borbi protiv epidemije novog virusa Kovid-19.

Bezbroj naučnika širom svijeta utrkuje se da nađu vakcinu protiv brzo širuće epidemije novog virusa, iako imaju različite pristupe. Razvoj vakcine je, međutim, samo prvi korak ka njenoj distribuciji. Većina procjena ukazuje da od testiranja do proizvodnje može proći 18 mjeseci do dvije godine.

Iz “Grefeksa” međutim, nisu odredili vremenski rok.

Teksaški istraživači su istakli da za pravljenje vakcine nisu koristili nijedan oblik samog virusa – bio živ ili neaktivan. Većina vakcina sadrži bilo živ, oslabljen virus, ili neaktivnu formu patogena. Ali, o novom virusu se zna veoma malo. On se širi veoma brzo i do sada je zaraženo više od 76.000, a umrlo 2.247 osoba, pa naučnici nisu željeli da rizikuju izlaganje smrtonosnom patogenu. Oni su svoju vakcinu na osnovu adenovirusa, koji su najčešći uzroci virusnih respiratornih infekcija i čine 2-5 odsto prehlada. Naširoko se koriste u pravljenju vakcina.

Druge kompanije su zasnovale svoje potencijalne vakcine na onoj razvijenoj tokom epidemije SARS-a, koja je napuštena kad je širenje infekcije opalo nakon šest mjeseci. Iz “Grefeksa” vjeruju da je njihov proces za proizvodnju vakcine među najbrže mogućima.

– Trik u pravljenju vakcine je da možete procijeniti da li ćete moći da napravite određeni broj doza, brzo i efikasno je testirati i isporučiti pacijentima, a mi smo dobri u tome – rekao je izvršni direktor kompanije Džon Prajs.

Dejli mejl ukazuje da su američki Nacionalni instituti zdravlja dali kompaniji 18,9 miliona dolara da razvije platformu za brz razvoj vakcine, koja bi im omogućila da u bazičnu formulu dodaju nekoliko specifičnih sastojaka. Nakon testiranja na životinjama krenuće prva faza kliničkih ispitivanja na ljudima, pa još dvije takve faze, da bi konačno svoje odobrenje dala Agencija za hranu i lijekove (FDA). Čak i uz ovakvu ekspeditivnost testiranje koje FDA traži je temeljno i uzima vremena, pa je vjerovatno da će proizvodnja vakcine morati da sačeka bar 18 mjeseci do dvije godine.

U međuvremenu, naučnici Univerziteta Teksas u Ostinu su trodimenzionalnu mapu strukture novog virusa, koja će pomoći u naporima za pravljenje vakcine.

Vezane objave