U posebno inspirativnom ambijentu Andrićgrada danas je počela trodnevna edukativna radionica za učenike srednjih škola iz Republike Srpske, koji su nagrađeni na konkursu “Zašto je kultura (meni) važna?” u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Učenici su podijeljeni u grupe prema šest oblasti umjetnosti obuhvaćenih konkursom, a sa njima će tri dana da rade profesori banjalučke Akademije umjetnosti Drago Vejnović, Marko Šipka, David Mastikosa, Maja Bataković i Milan Gajić, te književnica Tanja Stupar Trifunović.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković, koja boravi u Andrićgradu, rekla je da je trodnevni boravak učenika u Andrićgradu prilika da svoje ideje i kreacije pod stručnim nadzorom usavrše i dovedu do kraja.

– Učenici će imati priliku da sa svojim mentorima kroz direktan rad i komunikaciju učestvuju u procesu stvaranja umjetnosti. Nadam se da će radionice biti uspješne i da će učenici iz Andrićgrada ponijeti najljepše uspomene i steći dragocjena iskustva, te na drugačiji doživjeti umjetnost – rekla je Đakovićeva.

Podsjetila je da su se prošle godine radionice odvijale u Banjaluci, a da je ove godine Ministarstvo izabralo Andrićgrad, jer sam po sebi odiše umjetnošću.

Dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Sanda Dodik istakla je da se Akademija rado odazvala pozivu Ministarstva da učestvuje u ovom značajnom projektu.

– Zadatak nam je bio da naše kolege u prvom koraku projekta procijene kreativne potencijale učenika, a da u ova tri dana organizuju određene radionice i da rade sa njima – rekla je Dodikova.

Učenik banjalučke Gimnazije Matija Aleksić koji je nagrađen u oblasti literarnog stvaralaštva u grupi koju čine još dva učenika, Igor Božanić i Časlav Mitrović, u Andrićgradu radi pod mentorstvom književnice Tanje Stupar Trifunović koja će sa učenicima da analizira njihove radove i da im da konkretne sugestije kako da unaprijede svoj talenat.

– Očekujem da naučim nešto novo o književnosti i pisanju, ali i da se zabavimo – rekao je Matija Aleksić.

Ista očekivanja ima i učenica Gimnazije iz Broda Sara Škvorc koja je nagrađena u oblasti dramskog stvaralaštva.

– Konkurisala sam u oblasti dramskog stvaralaštva sa kazivanjem poezije. Govorila sam “Prkosnu pesmu” Dobrice Erića po uzoru na interpretaciju glumice Ivane Žigon. Drago mi je što je komisija to prepoznala i nagradila – rekla je Škvorc koja radi pod mentorskom palicom dramaturga Milana Gajića.

Učenik SŠC “Petar Kočić” iz Zvornika Nikola Maksimović, čiji je rad nagrađen u oblasti muzičkog stvaralaštva, rekao je da želi profesionalno da se bavi muzikom. je mentor kompozitor David Mastikosa, dok se Nikola Maksimović sizuzetno raduje radu sa mentorom, jer ga interesuje komponovanje.

– Očekujem da ću naučiti nešto novo, a interesuje me sve iz oblasti muzike – filmske kompozicije i pravljenje savremenih pjesama – rekao je Maksimović.

Učenica banjalučke Gimnazije Sofia Miljatović, jedna iz grupe nagrađenih učenika ove škole za kratki film, takođe je iskazala posebnu radost zbog za rad sa stručnim kadrom iz oblasti filma u okviru radionica.

– Nadam se da ćemo steći nova znanja i iskustva i da će nam naš mentor Marko Šipka pomoći u budućim aspiracijama na putu ostvarivanja još boljih rezultata u toj sferi umjetnosti – rekla je ona.

Partneri u ovom projektu su Republički pedagoški zavod, RTRS koja snima emisije posvećene edukativnom kampu, te Akademija umjetnosti Banja Luka.

Vezane objave