14168691

U Policijskoj upravi Foča je danas, 26.10.2020. godine održana redovna konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada za perod januar-septembar 2020. godine.

Prisutnima se obratio zamjenik načelnika Policijske uprave Foča Vasiljević Radenko koji je istakao da se na području pomenute Uprave, na osnovih sviha parametara, stanje bezbjednosti može ocijeniti kao zadovoljavajuće.

Naime, Vasiljević je istakao da je iza nas period u kojem je bilo proglašeno vanredno stanje u cijeloj Republici i da su policijski službenici preduzimali niz preventivnih i represivnih mjera i radnji, te su shodno tome i pojedni statistički podaci u porastu kao što je broj prekršaja ili oblasti javnog reda i mira iz čl.22 koji se odnosi na Ograničenje kretanja na određenom prostoru, a da je porast broja evidentiranih krivičnih djela za 2,2 % u donosu na isti period prethodne godine.

Vasiljević je apelovao na sve građane da poštuje sve preopruke i mjere izrečene od strane Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravstvo RS, kao i od lokalnih kriznih štabova, a koje se odnose na poštovanje Zaključaka o obaveznom sprovođenju mjera na reagovanje na pojavu bolesti COVID-19.

Načelnik Odjeljenja policije Krunić je izjavio da je u posmatranom periodu povećanje broja narušavanja javnog reda i mira za 25,2 % te da je ukupno evidentirano 169 narušavanja javnog reda i mira, od kojih je zabilježeno 209 prekršaja što predstavljanja povećanje evidentiranih prekršaja za 26,7 %.

U periodu januar-septembar 2020. godine zabilježeno je za 22,2% smanjenje saobraćajnih nezgoda, tako da je u posmatranom periodu evidentirano 189 saobraćajnih nezgoda, a u uporednom periodu prethodne godine zabilježeno je 243s/n. Načelnik je konstatovao da je od ukupnog broja zabilježenih nezgoda 115 sobraćajne nezgoda sa materijalnom štetom, dok su 23 sa lakše povređenim licima, 9 sa teško povrećenim, a evidentirane su 2 s/n sa poginulim licem.

Krunić je izjavio da je iz oblasti bezbjednosti saobraćaja po svim analizama povećanje broja saobraćajnih nezgoda koje su počinjene od strane vozača početnika, kao i od učesnika u saobraćaju koji nemaju položen vozački ispit, pa je apelovao na sve učesnike da poštuju i pridržavaju se svih saobraćajnih propisa prilikom učestvovanja u saobraćaju. Takođe je izjavio je da je zabilježeno povećanja broja pronađenh i kontrolisanih migranata za oko 5,5 %, odnosno u 2020.godini zabilježeno je 173 dok je u istom periodu prethodne godine kontrolisana 164 ilegalna migranta bez odgovarajuće dokumentacije.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Tomović Duško je istakao da je broj evidentiranih krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta za prvih devet mjeseci povećan za oko 2,2 %, gdje prevladavaju krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta. Nadležnom tužilaštvu podneseno je 149 Izvještaja protiv 175 lica, dok je smanjen broj maloljetnika u vršenju krivičnih djela za oko 66,7 %. Takođe je istakao da su uspjeli održati visok stepen ukupne rasvetljenosti krivičnih djela koji u posmatranom periodu iznosi 90,6 %, dok je koeficijent ukupne rasvetljenosti po nepoznatom izvršiocu 56,4% i da će policijski službenici i dalje nastaviti kontinuirano da rade na rasvetljavanju krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu.

Načelnik Tomović je istakao da su u prethodnom periodu policijski službenici na području PU Foča realizovali 6 operativnih akcija, kodnih naziva „Nikotin“, „Sutjeska“, „Džoint“, „Maglić“, „Lim 20“, nastavak međunarodne akcije „Dojave“, koje su sve dale uspješne i dobre rezultate, a naročito akcija „Sutjeska“ kojom prilikom je lišeno slobode 6 lica i pronađeno oko 34kg suve zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Marihuanu“. Načelnik je naglasio da će se aktivnosti policijskih službenika nastaviti i dalje planski i organizovano usmjeravati na razbijanje organizovanih kriminalnih grupa, a posebno iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.