ilusrtracija
Booking.com

Iako su bolnice Zdravstvenog centra iz u dan sve punije kovid pacijenata, ova ustanova ne kuburi ni sa manjkom kreveta ni drugog neophodnog, ali problem su preumorni zdravstveni radnici. Po riječima Danijele Vasiljević, portparolke Zdravstvenog centra , sistem funcioniše što se tiče zbrinjavanja pacijenata, ali pada po pitanju medicinskog osoblja.

– Ljekari, sestre i ostalo osoblje daju sve od sebe, bukvalno posljednje atome snage da izdrže u ovoj bici. Danas Zdravstveni centar ima 268 radnika više nego na početku pandemije, je protutnjala što se tiče oboljevanja u kolektivu, imamo manje pacijenata nego ljetos i u periodu novembar – decembar, ali situacija je sve teža jer iznureno osoblje gubi snagu i strpljenje. Ako ovaj narod ima imalo srca, neka nosi maske, poštuje mjere i vakciniše se. Medicinarima ne trebaju aplauzi, im odgovornost sugrađana – rekla je za Vasiljević za Blic.

Dnevna potreba za kiseonikom, pojašnjava ona, 30 puta je veća nego prije epidemije. Zdravstveni centar troši dnevno kiseonika koliko ranije za mjesec .

U bolnicama ZC , prema podacima od danas, zbrinuta su 503 pacijenta, više nego prije nekoliko sedmica, kada se ova brojka kretala oko 350. Na respiratoru su 23 pacijenta. Za razliku od ljetos i zimus, kada je na liječenju bilo i preko 650 oboljelih, kaže naša sagovornica, kliničke slike pacijenata su zbog britanskog soja virusa, koji je dominantan, dosta teže.

Vezane objave