101505760 124685545911407 5742079728076980224 O

Autobuski prevoz iz Srpske za Crnu Goru ponovo je krenuo od petka, nakon dva i po mjeseca pauze zbog korona krize, te desetak dana nakon što su autobusi i putnici ponovo krenuli i za Srbiju.

Prvi autobusi iz Banjaluke uputili su se ka crnogorskom primorju – Herceg Novom, Igalu i Kotoru, potvrđuju u Udruženju saobraćaja i veza u RS. Prethodno je, podsjećamo, Crna Gora od 1. juna otvorila svoje granice za građane 26 evropskih zemalja, bez karantina i samoizolacije, među kojima su i državljani Bosne i Hercegovine.

Prevoznici iz Srpske za početak, ipak, ne očekuju velike gužve u autobusima na linijama za Crnu Goru, jer je slična situacija bila i kada su krajem maja krenuli prvi autobusi za Srbiju.

– Prevoz putnika za Srbiju, odnosno za Beograd, počeo je odmah nekoliko dana nakon odluke da se u tu zemlju može ući bez obaveznog negativnog testa i samoizolacije, negdje oko 25. maja. Međutim, popunjenost kapaciteta autobusa na tim linijama je uglavnom oko 20 odsto, mada se primjećuje malo više putnika u posljednjih nekoliko dana. Očekujemo da će se i ta situacija popraviti uskoro, sa poboljšanjem situacije u susjednim zemljama. Za sada za Beograd idu samo polasci koji su registrovani za saobraćanje preko koridora, jer prolazak autobusa kroz Hrvatsku i dalje nije dozvoljen, a krenuli su i neki polasci za Novi Sad – objašnjava predsjednik skupštine Udruženja saobraćaja i veza RS Dejan Mijić.

Očekuje i da će veoma brzo, u kooperaciji sa nekoliko prevoznika, banjalučki “Neobas” krenuti na redovnu ljetnju liniju ka crnogorskom primorju, koja je, inače, popularna među stanovnicima zapadnog dijela Srpske.

Istovremeno, na međunarodni autobuski prevoz iz Srpske za većinu zemalja Evrope se i dalje čeka 15. jun i nova odluka Evropske unije. Do tada je, naime, na snazi zabrana ulaska u EU za državljane zemalja koje nisu njene članice, a tada će ponovo odlučivati o toj mjeri.

U prethodnim danima prevoznici iz BiH su koristili mogućnost organizovanja vanlinijskog prevoza za neke zemlje EU, ali tu mogućnost im je sada ukinula Slovenija koja je prije pet dana rekla da više neće izdavati tranzitne dozvole za ovaj vid prevoza.

-Vanlinijski prevoz se mogao organizovati uz predaju spiska putnika i uz najavu četiri dana unaprijed, ali Slovenija je posumnjala da se to koristi da se praktično organizuje linijski prevoz, pa su rekli da neće do daljnjeg izdavati te dozvole – objašnjava Mijić, dodajući da za eventualno vraćanje linijskog prevoza, koji je i dalje zabranjen, svi sada čekaju 15. jun i odluku EU.
Unutar Srpske redukovan broj polazaka

Unutar Srpske prevoznicima od nedavno mogu ponovo da prevoze putnike sa punim kapacitetima autobusa, uz poštovanja ostalih mjera i preporuka Instituta za javno zdravstvo RS. Međutim, većina ih i dalje vozi sa redukovanim brojem polazaka, u skladu sa svojim procjenama, a očekuje se da će tako biti sve do isteka vanredne situacije, potvrđuju u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.