Booking.com

Hidroelektrana /HE/ Piva u Crnoj Gori radiće prema dogovorima sa nadležnima iz crnogorske “Elektroprivrede” i državnih službi, te iz institucija iz Republike Srpske, rekao je Srni rukovodilac Sektora eksploatacije u ovoj HE Željko Avramović.
On je rekao da rijeka Piva nije problem kada je riječ o vodostaju, već dotoci rijeke Tare.

“HE Piva radi trenutno u uslovima planiranim od ranije. Piva trenutno ima dotok koji nije veliki, a isti je i protok i kreće se do 200 kubika”, rekao je Avramović.

Avramović je istakao da je od 20.00 časova planirano smanjenje protoka vode na 120 do 100 kubika, a od 21.00 i na 60 kubika, a od ponoći hidroelektrana neće raditi do ujutro u 7.00 časova.

“Ozbiljno radimo operativno da riješimo sve probleme koji se mogu riješiti i ispoštujemo sve dogovore sa nadležnim iz Republike Srpske i tome smo posvećeni svakog trenutka večeras i tako će biti i u narednom periodu večeras i sutra tokom ”, naglasio je Avramović.

On je pojasnio da u sliv rijeke Drine ne dolaze količine vode iz Pive, već da problem stvara veliki dotoci iz rijeke Tare, koji se ne mogu kontrolisati.

“Vodostaj Tare je neuobičajeno visok i problem je što se neće smanjivati, već postoji strah da će rasti. Problem mogu da prave i dotoci rijeke Sutjeske, a Piva sa dotokom nije velika količina vode”, rekao je Avramović.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je večeras da vodostaj rijeke Drine i dalje raste i da je situacija vrlo kritična. On je apelovao da je potrebno zaustaviti rad Hidroelektrane na rijeci Pivi u Crnoj Gori.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed izjavio je potom Srni da je vodostaj Drine na području opštine počeo da stagnira i da očekuje da će od večeras do 7.00 časova ujutro biti obustavljen dalji dotok rijeke Pive u Hidrocentralu “Mratinje” u Crnoj Gori.

Vezane objave