Beba3

Osmomjesečni dječak najmlađi je Britanac zaražen koronavirusom, prenio je Dejli mejl, dodajući da je beba imala prethodno postojeće zdravstvene probleme, a da je zaražena nakon što ju je tretirao ljekar iz Brajtona koji je inficiran. Danas je takođe prvi potvrđen slučaj zaraze Kovidom-19 u Londonu.

Preplašeni roditelji su naveli da beba ima “sve simptome” povezane sa virusom i kažu da žive “u paklu” jer su sada zabrinuti i za zdravlje svoje četvorogodišnje kćerkice, koja je takođe možda bila izložena virusu.

Bebu, koja inače pati od hemofilije i bolesti pluća, pregledao je jedan od dva ljekara iz Brajtona koji je imao pozitivan rezultat na koronavirus, nakon što je prošle nedjelje tretirao desetine pacijenata. On je sada u kućnoj izolaciji.

Bolničari u dekontaminacionim odjeljenjima su porodicu osmomjesečnog dječaka odveli u bolnicu Vorting juče radi testiranja, a rezultati se očekuju u petak.

– Moj sin ima sve simptome, u paklu smo. Moj mali dječak ima hemofiliju i bolest pluća i već je u lošem zdravstvenom stanju. Moja bivša partnerka ga je odvela prošlog četvrtka na pregled. Juče ujutro smo ga ponovo odveli i kući smo stigli oko 13.00 časova, kad je stigao poziv iz Vortinga. Oni su rekli da su moj sin i njegova majka bili u direktnom kontaktu sa potvrđenim slučajem zaraze koronavirusom i rekli su nam da ostanemo kući – očajan je otac.

On je dodao da oba njegova djeteta imaju simptome poput gripa i “sve povezano sa virusom”. Vlasti se nadaju da će spriječiti ponavljanje situacije u Brajtonu, gdje je jedna osoba, takozvani “super prenosnik virusa”, zarazila još pet ljudi.

U međuvremenu, juče je pacijentkinji u Londonu dijagnostikovan koronavirus, što je broj inficiranih Britanaca povećalo na devet. Žena se zarazila virusom u Kini, da bi kasnije ispoljila simptome bolesti. Ona je smještena u bolnicu Sent Tomas. Ovo je prvi slučaj koji je pogodio britansku prestonicu i zvaničnici pokušavaju da pronađu sve pacijente koji su bili u kontaktu sa pacijentkinjom.

Više od 14.800 slučajeva zaraze novim korona virusom zabilježeno je u najteže pogođenoj kineskoj provinciji Hubej, iz čijeg je glavnog grada Vuhana virus potekao. Širom svijeta inficirano je više od 60.000 osoba, dok je smrtnih slučajeva najmanje 1.357.

Juče je profesor Nil Ferguson, sa Imperijalnog koledža London, upozorio da bi se novim virusom moglo zaraziti čak 60 odsto Britanaca. On je upozorio da Nacionalna zdravstvena služba možda “uhvati” jedan od tri slučajeva i da su napori do sada fokusirani samo na ljude koji su bili u inostranstvu.

Dejli mejl navodi i da je još jedan “super prenosnik virusa”, Stiv Volš (53) iz Brajtona, koji je slučajno inficirao 11 ljudi boravkom u francuskom planinarskom domu, juče je pušten iz bolnice, nakon što je ustanovljeno da više nije zaražen i da ne prestavlja rizik po javnost.

Vezane objave