Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji organizuje, na Trgu Republike u Beogradu, doček “Srpskog zida plača – Srebrenica”, sa fotografijama ubijenih srebreničkih Srba.Srpski zid plača podsjeća na stradanje srpskog naroda na prostoru Srebrenice u proteklom ratu, kroz fotografije ubijene djece, staraca, žena i boraca. Trebalo bi da sutra bude postavljen ispred Skupštine Srbije, a organizatori kažu da srpske žrtve iz Srebrenice još nisu dočekale pravdu. U Beogradu je danas promovisan i zbornik “Preispitivanje Srebrenice: Zbornik radova sa naučno-stručnih skupova o Srebrenici 2015. i 2016. godine”, objavljen u saradnji Predstavništva Srpske u Srbiji, Muzeja žrtava genocida u Beogradu i Fonda strateške kulture iz Moskve.

Zbornik sadrži radove u kojima se analiziraju događaji iz jula 1995. godine, kao i radove o stradanju Srba srebreničkog kraja, s ciljem utvrđivanja prave i pune istine.

– Cilj da počinjemo i da dovedemo se u situaciju da istinu utvrđuje nauka i struka, da ta političko-propagandna matrica se eliminiše jer na taj način sigurno doprinosimo miru i stabilnosti u regionu – istakao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Mlađen Cicović.Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović smatra da istina o srpskim stradanjima teško prodire u svijet, i da bi trebalo javnost podsjećati na njih jer je istina najjače oružje.

– Nemoguće je da za ubistvo za 3.500 Srba na tim prostorima nijedan Bošnjak nije odgovarao, kakvo je to pravo, kakva je to pravda? A ja sam bio jedini ljekar na tom terenu i učestvovao sam sa profesorom Stankovićem na asanaciji terena i znam načine i zvjerstva koja su radili druga, bošnjačka strana u odnosu na našu – naglasio je potpredsjednik SO Srebrenica Radomir Pavlović.

Muzej žrtava genocida u Beogradu Srebrenicu posmatra u širem istorijskom kontekstu, a objavili su i više publikacija o stradanju Srba u tim krajevima u 20. vijeku.

– Zbornik najnoviji “Preispitivanje Srebrenice” govori između ostalog o stradanju Srba u Srebreničkom kraju u ratu u 1992 -95. godine – kaže v.d. direktora Muzeja žrtava genocida u Beogradu Veljko Đurić Mišina.

Važno je da se ne odustane od traženja prave istine, koja je jedna i nedjeljiva, a tek će puna istina predstavljati izraz iskrenog pijeteta prema svim nevinim žrtvama na svim stranama i zalog trajnog mira i pomirenja na našim prostorima, rečeno je prilikom predstavljanja zbornika.

Vezane objave