Internacionalna manifestacija “Besmrtni puk”, u znak sećanja svih koji su se borili protiv fašizma, biće održana sutra u Beogradu, povodom 9. maja, obede nad fašizmom.Organizatori su najavili šetnju od Groblja oslobodilaca Beograda, preko Vukovog spomenika, Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada, gde će biti organizovan prigodan program.

Ova manifestacija potiće iz ‘60-tih prošlog veka u Sovjetskom Savezu, kada su na ulice izlazili đaci, noseći portrete svojih rođaka poginulih u borbi za slobodu otadžbine.

Formalno se kao datum rođenja ove manifestacije uzima 2011. kada su organizatori-novinari prvi put formulisali osnovna načela i ciljeve manifestacije.

Za pet pokret je od 5.000 ljudi koji su 2011. marširali u Besmrtnom puku u Tomsku, prerastao na 1.200 gradova i 12 miliona ljudi, dodaje se u saopštenju.

Prošle godine je održan u skoro 40 zemalja uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju, Italiju, Kinu i prvi put Srbiju kao i mnoge druge države gde je “Besmrtni puk” prošetao u više gradova.

Šetnja beogradskim ulicama biće održana bez političkih obeležja i simbola i imaće isključivo rodoljubivi i moralni karakter, navelo je društvo “Sveti Aleksandr Nevski” koje učestvuje u organizovanju manifestacije.

Vezane objave