Bekstvo pripadnika nevladine organizacije Beli šlemovi iz Sirije slikovito pokazuje čija su naređenja oni ispunjavali i čijim su novcem osnaženi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se ističe da su pripadnici Belih šlemova dobili pomoć iz inostranstva, a da sada radije napuštaju Siriju i tako, ocenjuje se, pokazuju koliko su licemerni celom svetu. Izrael je, naime, nedavno evakuisao pripadnike snaga sirijske civilne odbrane, poznate kao Beli šlemovi, iz ratne zone na jugu Sirije i prebacio ih u Jordan.

BBC prenosi da su Izraelske odbrambene snage (IDF), kako se naziva vojska te zemlje, objavile da su delovali po zahtevu SAD i evropskih zemalja.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je ranije danas da je pomogao evakuaciju Belih šlemova iz Sirije, na američkog predsednika Donalda Trampa i drugih lidera. Izraelski mediji su javili da je preko Golanske visoravni, koja se nalazi pod okupacijom Izraela, u Jordan evakuisano oko 800 ljudi. Sirijska vlada osudila je evakuaciju na stotine pripadnika sirijskih Belih šlemova koji su otišli iz zemlje u Jordan, uz pomoć Izraela. Sirijska vlada optužuje Bele šlemove da su agenti inostranih neprijatelja i da sarađuju sa pobunjenicima u borbi protiv predsednika Bašara el Asada. Beli šlemovi, koji su 2016. bili nominovani za Nobelovu nagradu za mir, delovali u području na jugozapadu Sirije gde su ostali zarobljeni zbog ofanzive vladinih snaga.

Vezane objave