Imena onih Srba koji su u predmetima ratnih zločina lažno svjedočili protiv sunarodnika i time omogućavali da im budu izricane drakonske kazne pred pravosuđem BiH biće objelodanjena, poruka je iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske.

Svi koji su počinili ratne zločine, bez obzira iz kog naroda dolaze, treba da odgovaraju, ali oni koji su kažnjeni za ratni zločin, a nisu učestvovali u bilo kakvim događajima ne treba da imaju takav tretman, poručuje direktor Centra Milorad Kojić.

“Ali, zato treba da budu etiketirani oni Srbi koji su lažno optužili naše časne borce, oficire, starješine koji danas, nažalost, leže u zatvorima. Želim da pozovem sve one koji su optuženi da se obrate Republičkom centru za pomoć kako kroz dokumentaciju, tako i kroz naše istražioce na terenu, u smislu dokazivanja njihove nevinosti pred pravosudnim institucijama na nivou BiH”, kaže Kojić.

Borci i starješine koji su osumnjičeni ili optuženi za ratne zločine u teškoj su situaciji, i prepušteni sami sebi zapravo vode borbu za istinu o Republici Srpskoj, kažu iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske. Oni su dali nemjerljiv doprinos stvaranju i odbrani Republike Srpske i zato je, poručuju, potrebno da im nadležne institucije ukažu više pažnje.

“Zaista je to izuzetno velika brojka ljudi koji su ostavljeni bez materijalne i pravne podrške da sami vode borbu za odbranu svog vlastitog digniteta i odbrane časti srpskog borca i srpskog naroda”, kaže Milovan Milutinović, predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Istog je stava i savjetnik predsjednika Republike Srpske. Slobodan Župljanin poručuje da je potrebno pripremiti sveobuhvatan plan i program, te prijedlog mjera koje bi institucije trebalo da usvoje. Presude koje budu iz toga proizašle i te kako će imati snažan odraz na budućnost Republike Srpske i ocjene dijela međunarodne zajednice i iz FBiH prema kojima su Srbi navodno bili agresori.