Korona Karantin Federacija Sarajevo

Nakon odluke Nacionalnog štaba civilne zaštite Republike Hrvatske da je za građane BiH obavezan 14-dnevni karantin pri ulasku u njihovu državu, minisatr inostranih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da je moguće da BiH uvede recipročne mjere.

“Iskreno da vam kažem, ovo je malo iznenađujuća mjera, ali naravno svaka zemlja određuje mjere koje njima odgovaraju i koje procjeni da su adekvatne u datom trenutku. Što se nas tiče, imaćemo sjednicu Savjeta ministara 30. juna, dakle idući utorak.

Od ponoći, večeras, strožije mjere ulaska u Republiku Hrvatsku. Svako ko je iz Bosne i Hercegovine planirao putovati i ostati u susjednoj državi, moraće u samoizolaciju.

Publiée par Visegrad24.info sur Mercredi 24 juin 2020

Na toj sjednici ćemo zauzeti pozicije odnosno odrediti mjere u donosu na sve zemlje i one u okruženju. Sve opcije su otvorene, sve opcije su na stolu. Vidjećemo kako ćemo reagovati. Imamo još nekoliko dana. Vidjećemo i kako će brojke izgledati u odnosu i Hrvatske prema BiH i generalno BiH u odnosu na ostale zemlje”, rekla je Turkovićeva za “Avaz”.

Dodala je da nisu isključene recipročne mjere, ali da će se 30. juna dogovooriti kako će izgledati dalje otvaranje ili zatvaranje granica i koje mjere će biti u primjeni.