Screenshot 2020 04 24 Kon Prognozira Drugi Talas Korone Na Jesen, A Vakcina Iduće Sezone I Neće Biti Obavezna Za Sve

Švajcarska je najsigurnija zemlja na svijetu za oboljele od bolesti COVID-19 prema izvještaju koji je proveo Deep Knowledge Group. Južni Sudan je prema ovom izvještaju u najopasnijoj situaciji, dok je Bosna i Hercegovina na 72. mjestu.

Sjedinjene Američke Države zauzimaju broj 58, odmah iza Rumunije i dva mjesta ispred Rusije, piše Forbs.

Što se tiče balkanskih država, na listi najbolje stoji Slovenija koja je na 32. mjestu, četiri mjesta iza nje je Hrvatska, dok je na 42. mjestu, a Srbija se našla na 54. mjestu, prenosi .

Izvještaj se temelji na 130 kvantitativnih i kvalitativnih parametara i više od 11.400 podataka u kategorijama kao što su karantinska efikasnost, nadzor i otkrivanje, zdravstvena spremnost i efikasnost vlade. To je Deep Knowledge Group, konzorcijum kompanija i neprofitnih organizacija u vlasništvu Deep Knowledge Ventures, investicione firme osnovane 2014. godine u Hong Kongu.

Zanimljivo je da je došlo do značajnih promjena u ljestvici sigurnosti tokom mjeseci pandemije.

U početku su zemlje koje su mogle brzo reagovati na krize i koje su imale visok stepen pripremljenosti za vanredne situacije bile na najvišem mjestu. Sada su zemlje s otpornijim ekonomijama rangirane više.

– Švajcarska i Njemačka u ovoj novoj specijalnoj studiji slučaja zauzimaju poziciju broj 1 i 2, posebno zbog otpornosti ekonomije i pažljivih načina na koji pokušavaju da opuštaju karantinske mjere, bez žrtvovanja zdravlja i sigurnosti -kaže se u studiji.

Vezane objave