Res 1602170174 Bih Kupuje Lijek Remdesivir Za Oboljele Od Korone
Booking.com

Od nedjelje, 24. januara, obavezan je test na koronavirus prije ulaska u Njemačku, saopšteno je iz Njemačke ambasade u BiH.

Iz Ambasade navode da bez negativnog testa, ulazak u zemlju se može zabraniti.

Putnici, bez obzira na državljanstvo, stariji od šest godina, i koji su boravili u posljednjih 10 prije ulaska u Njemačku u području visoke incidencije moraju već pri ulasku u Njemačku nositi sa sobom dokaz o negativnom testu na SARS-CoV-2 (PCR test) i predočiti ga na zahtjev kako nadležnim vlastima kao i prijevoznoj kompaniji prije polaska , ako se zahtjeva.
Digitalna registracija

Test ne smije biti stariji od 48 sati prije ulaska u Njemačku (računa se vrijeme uzimanja brisa).

Dokaz o rezultatu testa mora biti predočen na papiru ili u elektronskom dokumentu na njemačkom, engleskom ili ili francuskom jeziku. Rezultat testa mora se čuvati najmanje deset nakon ulaska u Njemačku.

Putnici koji ulaze u Njemačku i povratnici iz Bosne i Hercegovine i dalje podliježu obavezi desetodnevnog karantina. Detaljnije informacije mogu se saznati u domu zdravlja mjesta boravka u Njemačkoj.

– Osim toga morate se digitalno registrirati prije ulasku u Njemačku i nositi dokaz o tome sa sobom – pojašnjeno je iz Njemačke ambasade.
Rizično područje

Načelno, u Njemačkoj svaka savezna pokrajina donosi svoje propise o karantinu.

Potrebno se informirati prije ulaska u zemlju o propisima, o karantinu ili o testiranju koji važe u pokrajini koja je krajnje odredište.

– Informacije o tome mogu se naći na web stranici ministarstava zdravlja pokrajina odnosno uprava senata. Podršku za pronalaženje nadležnih kontakt u mjesnim zdravstvenim ustanovama možete pronaći na OVOM linku – saopćeno je iz Ambasade.

Bosna i Hercegovina je u Njemačkoj označena kao rizično područje, pojašnjavaju iz Njemačke ambasade.

Vezane objave