Migranti Tuzla

Grupa od oko 200 migranata sinoć je pokušala nasilno ući u privremeni prihvatni kamp Bira, što su brzom intervencijom spriječili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

– Ova prilično brojna grupa je pokušala nasilno ući u migracioni centar, iako za to nisu imali adekvatne isprave, odnosno nisu korisnici usluga privremenog prihvatnog kampa Bira. Tom prilikom je zbog narušavanja javnog reda i mira te nepostupanja po zakonitom naređenju policijskih službenika uhapšeno šest državljana Pakistana, starosti od 19 do 22 godine – kazao je portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Šest osoba koje su uhapšene predane su Službi za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, a Uprava policije USK je zatražila njihovo izmještanje s područja ovog kantona.

Potvrđene su i informacije kako na teritoriju Unsko-sanskog kantona svakodnevno dolazi oko 100 ilegalnih migranata te da su odavno nadmašeni kapaciteti svih postojećih prihvatnih centara.

Prema policijskim podacima, u ovom dijelu države trenutno boravi više od 5.000 migranata, od kojih je oko 3.500 smješteno u privremenim kampovima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

Vezane objave