Bileća: Pet sestara sačuvalo porodičnu slavu

RTRS

547
Booking.com

Danas je Sveta Petka, zaštitnica žena. Neobičnu i lijepu priču o obilježavanju ovog praznika zabilježili smo u selu Brestice, kod .U porodičnom domu Miloševića, pet kćerki nakon roditelja nastavilo je da slavi slavu. Sve su udate i imaju djecu, neke i unuke, pa je kuća Miloševića puna veselja i graje.

Mila, Nada, Rada, Novka i Stana nekada Milošević, a danas svaka s drugim prezimenom, nisu dozvolile da se u njihovom rodnom domu ugasi krsna svijeća i zaborave običaji.Složno, uz podršku muževa, djece, i unuka slave Svetu Petku.

– Trudimo se da slavimo kao što su naši roditelji slavili i trudimo se da budemo dostojni da i dalje slavimo, priča Nada.

Unuci Rada i Borike Milošević s velikom ljubavlju, sjetom i ogromnim ponosom pričaju o djedu i baki i onome što su od njih učili. Nastavak tradicije i obilježavanje slave ovog doma, kažu, najmanje je što mogu učiniti u sjećanje na njih.

– Јa i njih već petnaestak rođenih sa radišću dolazimo ovdje i siguran sam da nećemo dozvoliti da se ova tradicija koju su počeli djed i baka, nastavile moja majka i tetke, prekine, navodi ponosno unuk Bojan.

I zetovi u ovoj domaćinskoj kući imaju svoja zaduženja, to je zdravica i lomljenje slavskok hljeba: “Kao i svaki suprug moram pozitivno reagovati na suprugine zahtjeve. Neobično i specifično za ove krajeve je da ženska djeca nastave da slave krsnu slavu. Ali ovo je jako lijepo. Već niz to radimo i sa zadovoljstvom je prihvaćeno od svih nas zetova.”

Djed Rade je, kažu unuci, volio gusle. Zahvaljujući jednom od njegovih unuka i danas se u ovom domu čuo zvuk ovog tradicionalnog srpskog instrumenta.

Sestre Milošević iz Brestica primjer su kako i kuće bez muškog nasljednika i u Hercegovini mogu sačuvati i nastaviti tradiciju.

Važna je samo ljubav i sloga, kojih ove žene i njihove porodice imaju napretek.

Vezane objave