Virus gripe A (H1N1) nastavlja odnositi živote u regionu. Veliki broj pacijenata mlađih i srednjih jedna je od odlika gripe A (H1N1). Tako je bilo i tokom pandemije ovog virusa 2009./2010. godine, kada je prosječna starost pacijenata u bolnici iznosila 29-26 godina.

– Nagli pad broja oboljelih starijih od 60 objašnjava se činjenicom da su te osobe tokom svog života, najvjerovatnije u djetinjstvu, došle u kontakt s agensom, koji je genetski sličan novom virusu gripe, i tom prilikom stvorile zaštitna antitijela koja ih sada štite od infekcije – navodi se u naučnom radu doktora iz Kliničkog centra Kragujevac, pod nazivom “Karakteristike gripa A (H1N1): Analiza slučajeva lečenih u Kliničkom centru Kragujevac – tokom pandemije gripe 2009./2010.”, prenosi Telegraf.rs

S druge strane, kod mladih sa aktivnijim imunim sistemom ovaj virus može izazvati citokinsku oluju. Stručno rečeno, stvaranje velikih količina citokina u ćelijama inficiranim virusom dovodi do težih oblika gripe i stavljanja mladih na aparate za disanje.

Doktori iz Kragujevca utvrdili su i s kojim se hroničnim bolestima ili stanjima pacijenti najteže podnose gripu.

Zato, ako imate neki od ovih osam oboljenja (ili stanja), posebno budite oprezni: bronhijalna astma, dijabetes, hronične bolesti pluća, visok pritisak, angina pektoris i druge bolesti kardiovaskularnog sistema, gojaznost, karcinomi, trudnoća.

zdravo bilo 71,48 posto pacijenata

Zanimljivo je da 2009./2010. godine kod 71,48 posto pacijenata obuhvaćenih ovim ispitivanjem nije utvrđeno postojanje pridruženih bolesti. Oni su prethodno bili zdravi.

Kod ljekara otići kada simptomi iz blažih prijeđu u teže.

Blagi simptomi: osjećaj grebanja u grlu, suh nadražajni kašalj, curenje iz nosa, kijavica, lako do umjereno povišena temperatura, malaksalost.

Teži simptomi: Temperatura viša od 38 stepeni koja traje duže od tri dana, suh nadražajni kašalj, gušobolja, izražena malaksalost, glavobolja, kijavica, bolovi u mišićima i zglobovima, dijareja, otežano disanje.

Vezane objave