Booking.com

Vijeće branilaca u FBiH, koje okuplja 70 boračkih i veteranskih udruženja, osudilo je hapšenje deset pripadnika HVO-a u Orašju, koje Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti 1992. godine, i zatražilo njihovo hitno puštanje na slobodu.Oni su zaprijetili blokadom svih magistralnih i regionalnih puteva koji vode iz FBiH prema Republici Srpskoj, prenosi Fena.

Vijeće branilaca u FBiH smatra da je nedopustivo njihovo hapšenje i dodaje da su nalozi za hapšenje i krivične prijave protiv onih koji su branili BiH “proizvoljni, nezakoniti i nelegitimni”, navodi Fena.

“Nedopustivo je i mlako postupanje svih državnih organa u BiH i Republici Hrvatskoj, koji uhapšenima ne nude nikakvu pomoć osim verbalne podrške”, navodi se u saopštenju.

Vijeće branilaca u FBiH zatražilo je hitno puštanje uhapšenih pripadnika HVO-a na slobodu, kao i proglašavanje nevažećih svih budućih naloga za hapšenje i drugih kaznenih naloga prema bilo pripadniku tzv. Armije BiH ili HVO-a.

“Ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima Vijeće branilaca odmah ili najkasnije u roku od tri dana, preduzeće mjere koje će biti usmjerene prema Republici Srpskoj, od kojih će jedna biti blokada svih magistralnih i regionalnih puteva koji vode iz FBiH prema Republici Srpskoj, te blokada državnih institucija BiH koji udovoljavaju zahtjevima RS”, navodi se u saopštenju za javnost Vijeća branilaca u FBiH, navodi Fena.

U akciji SIPA u ponedjeljak je u Orašju je uhapšeno deset pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, koji se sumnjiče za ratni zločin nad srpskim stanovništvom.

Njima je četvrtak odredio 30-dnevni pritvor.

Izvor: Agencije

Vezane objave