09.05.2012 , KATOWICE , PLAC SEJMU SLASKIEGO , KONCERT EMIR KOSTURICA - THE NO SMOKING ORCHESTRA W RAMACH DNI WOJEWODZTWA SLASKIEGO . FOT . DAWID CHALIMONIUK / AGENCJA GAZETA

Peti festival ruske klasične muzike “Boljšoj” počeće danas u Drvengradu, a do 15. jula za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrijošku nadmetaće se 60 mladih talenata iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, a o najboljima će odlučivati žiri koji čine direktorka Škole za mužičke talente u Ćupriji Danijela Jovović, proslavljeni ruski pijanista Jurij Rozum i prof. Zoran Komadina.Gosti festivala biće violinista Roman Simović, mecosporan Milijana Nikolić, violončelista Justus Grim i violinistkinja Tatjana Samuil, koji će održati i majstorske kurseve.

Osnivač “Boljšoj” festivala izjavio je da je u kontaktu sa trenutno najvećim dirigentom Valerijem Gergijevim, koji bi trebalo u Srbiju da doleti iz Minhena gde ima koncert dan pre 14. jula kada nastupa u Parizu, te će tako samo sati da provede u Drvengradu.

Druge večeri premijerni nastup u Srbiji imaće kvintet Romana Simovića oformljen za “Boljšoj” festival, a čine ga vrhunski muzičari: violinisti Robert Rakatoš i Milena Simović, violončelisti Tim Hju i Ksenija Janković i pijanista Vladimir Milošević. Kusturica je najavio da će ugostiti i Boru Đorđevića (“Riblja čorba”).

Vezane objave