Booking.com

Nakon što je Ustavni odbacio apelaciju Republike Srpske protiv presude Suda BiH, kojom BiH ima pravo svojine nad perspektivnom vojnom imovinom u Han Pijesku, organizacije proistekle iz Odmbrambeno-otadžbinskog rata zatražile su izričit stav parlamenta Srpske. Spremni su i da pokrenu inicijativu da se o knjiženju vojne imovine izjasne i građani – na referendumu.Ideja o referendumu odmah je dobila podršku predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović. Upozorava da je riječ o otimanju imovine Republike Srpske. To je, kaže, priča koja neće biti zaustavljena na jednom primjeru.

Iz Srpske danas jasna poruka – perspektivna vojna imovina na teritoriji Srpske ne može biti uknjižena na BiH. To je zadiranje u nadležnosti, teritorijalni integritet i Ustav Srpske. Ukratko – prekrajanje Dejtona i nasilni pokušaj unitarizacije BiH.

Predsjednik Udruženja Veterani Republike Srpske Duško Vukotić je da organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata pozdravljaju zajednički stav institucija Srpske i srpskih predstavnika u parlamentu BiH kojim se oštro suprotstavljaju knjiženju vojne imovine na BiH.

– Mi hoćemo da se Skupština izjasni o tome – rekao je Vukotić.

Bude li potrebno, i da će inicirati sprovođenje referenduma o vojnoj imovini čije knjiženje na BiH je uslov za njeno članstvo u NATO savezu.

– Ako odbacimo tu opciju, u tom slučaju odbacujemo i mogućnost pridruživanju NATO paktu – kaže Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih lica.

Imaju i prijedlog referendumskog pitanja: “Da li ste za to da se vojne lokacije na području Srpske uknjiže na Ministarstvo odbrane BiH?”.

Ovakav prijedlog već ima podršku predsjednice Vlade. Poručuje, važno je šta Srpske misle o tome da neko na nivou BiH postane vlasnik republičke imovine.

– Promovišem stav da imaju pravo da se izjasne na referendumu kada je riječ o bilo kojem važnom pitanju, posebno o onome što bi značilo oduzimanje nekih njihovih prava i kada je riječ o ulasku u NATO – ističe premijerka.

Predsjednik BORS-a uvjeren je da će izabrani predstavnici naroda u Republici Srpskoj najbolje zastupati njene interese u vezi sa ovim pitanjem. Počevši od kasarne u Han Pijesku, koja je prema novom prijedlogu dokumenta Pregled odbrane BiH, jedna od 20 perspektivnih vojnih lokacija u Srpskoj.

Nameće se pitanje – budu li te lokacije nasilno uknjižene na BiH, koliko će Srpskoj ostati od dejtonskih 49 odsto teritorije BiH.

Vezane objave