Milisav Avram (69) i njegova sestra Milanka (63) iz Zlatnog Bora u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait ostali su bez krova nad glavom nakon što je njihova kuća do temelja izgorjela u noći sa 1. na 2. oktobar.

U selu na platou kanjona Tare požar je izbio oko ponoći i od kuće je ostao samo pepeo, a Milisav i Milanka, koji su oboje mentalno nedovoljno razvijena lica, samo pukom srećom nisu stradali.
Pritekli u pomoć

Malobrojne komšije odmah su im pritekle u pomoć, ali se ništa nije moglo spasti s obzirom na to da je kuća građena od drveta. Njihova prva komšinica Rosa Avram kroz suze priča da je oko ponoći čula pucketanje vatre i da se bila uplašila da u požaru ne stradaju Avramovi.

– Vidjela sam da sredina kuće gori i pomislila sam da i oni gore. Potrčala sam i našla Milanku na ulaznim vratima, a zatim i Milisava koji je pokušavao da ugasi požar – priča Rosa.

Ona kaže da su pri tome došle i komšije, ali da ništa nisu uspjeli da spasu, jer je sve u trenu planulo. Milisav i Milanka rođeni su sa mentalnim oštećenjima i kategorisani su kao 85 postotni invalidi. Svjesni su šta se dogodilo i sretni što su ostali živi.

Dok Milisav pokazuje opekotinu na čelu i teško razgovjetnim govorom na zgarištu pokušava da objasni kako je gasio požar, njegova sestra više puta ponavlja da se mnogo uplašila i da je najvažnije da su ostali živi.

Odmah nakon požara u Zlatni Bor stigla su njihova dva brata, koji sa porodicama žive u Beogradu. Brat i staratelj Milojica Avram priča da je do prije šest bio sa njima čitav mjesec i da im je obezbijedio drva, pun zamrzivač hrane i sve ostale potrepštine za predstojeću zimu, ali je vatra sve uništila.

– Sada su smješteni u kačari. Imaju jedan stari ležaj, koji smo iz kuće izbacili nedavno kada sam im kupio novi i Milisav kao da je znao da će mu zatrebati, ubacio ga je u kačaru – kaže Milojica.

Akcija prikupljanja pomoći

On smatra da je najbolje rješenje za Milisava i Milanku u dom, o čemu će razgovarati sa nadležnima u fočanskom Centru za socijalni rad.

Milisavu u Milanki prve su u pomoć pritekle komšije, a da mogu računati na podršku i ostalih stanovnika Zavaita prenio im je predsjednik mjesne zajednice Vukola Sekulović, koji ih je obišao.

U dogovoru sa njihovim starateljem, mjesna zajednica će organizovati akciju prikupljanja najnužnije pomoći.

Vezane objave