Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine „Leptir“ iz Srebrenice uputilo je saopštenje medijima koje se odnosi, kako u saopštenju, na nedavni slučaj seksualnog uznemiravanja 20-godišnje djevojke sa poteškoćama u razvoju na području Bratunca.

Roditelji žele da upozore na ovakve i slične slučajeve i odnos institucija prema njima.

15. jula 2020. godine oko 14 sati u Bratuncu je izvršeno seksualno nasilje nad R. M., djevojkom od 20 sa poteškoćama u razvoju i umanjenim intelektualnim i fizičkim sposobnostima. Nasilje je izvršio blizak rođak porodice D. J. koji živi u neposrednoj blizini od njene kuće – navodi se u saopštenju.

Stric čuo krike

Dodaje se da je djevojka, iako ima 20 godina, mentalno na nivou djeteta uzrasta pet godina i fizičke konstitucije desetogodišnjakinje.

– Osumnjičeni D. J. vukao je nasilno djevojčicu u obližnji šumarak iznad kuće. Ona je vrištala i njene krike i plač čuli su stric i majka. Stric, svjedok događaja, otrčao je prema mjestu odakle je dopirao plač, zatekao djevojku spuštene trenerke i gaćica, a nasilnika kako spušta pantalone.

Obaviješteni su policija i , izvršen ljekarski pregled i provedeni prvi koraci istrage. Osumnjičeni i na djelu zatečeni počinilac nasilja zadržan je u policiji 24 sata i pušten na slobodu – piše u saopštenju.

U nastavku se da je M. R. nakon izjave policiji i ljekarskog pregleda puštena kući, piše Avaz.

– Silovanje je spriječeno na vrijeme i dalja zaštita je izostala. Za sve se život vratio u normalu, ali porodica i Bratunca s pravom se pitaju da li je to sve što može da se uradi za zaštitu djevojke sa invaliditetom, žrtve pokušaja silovanja – pišu roditelji u saopštenju i pitaju se kako da svi nastave normalan život u situaciji kada i napadač živi u blizini kuće žrtve.

– Porodica i njihove komšije krajnje su uznemireni. Otac i majka se plaše kako će reagovati kad ga sretnu, plaše se za bezbjednost svoje djece. Žive u izolaciji, dok se nasilnik šeta oko njihove kuće. Sklon je alkoholu i agresivan.
Nije prvi slučaj

Sa djevojkom uzrasta djeteta nije razgovarao stručnjak psiholog koji zna kako se i kojom metodom uzima iskaz od djeteta sa poteškoćama u razvoju – piše u saopštenju.

Ističe se da u Republici Srpskoj nema nijednog kriznog centra za žrtve silovanja i sigurne kuće preuzimaju ovu funkciju u situacijama seksualnog nasilja nad maloljetnim žrtvama. Ipak, dodaje se da M. R. nije maloljetna za policiju i sve druge institucije za koje ona ima 20 godina bez obzira na sve smetnje u razvoju.

– Mi roditelji URHDIO „Leptir“ Bratunac smo spremni i na da izađemo kako bi zaštitili svoju djecu jer ovo nije prvi slučaj u Bratuncu kad se radi o djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju da se zataška i da se ćuti. U slučaju M. R. policija nije obavijestila Centar za socijalni rad ni zdravstvene ustanove – piše u saopštenju.

Autor: Srpskainfo

Related posts