London — Vlasti Britanije upozorile su građane koji planiraju da putuju u Bosnu i Hercegovinu na mogućnosti terorističkog napada.U upozorenju britanske vlade se navodi da napadi mogu biti nasumični, kao i da se može desiti da meta bude neko mesto koje posećuju stranci.

Britanske upozoravaju i na mogućnost napada terorista na verske objekte.

U upozorenju, koje je izdato budući da BiH svake godine poseti 9.000 Britanaca, napominje se da su se u BiH 2015. godine dogodila dva teroristička napada – 27. aprila u Zvorniku, kada je ubijen jedan policajac, a dva ranjena i 18. novembra u sportskoj kladionici u Rajlovcu, u blizini Sarajeva, kada su usmrćena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH, a tri lica ranjena.

“Postoji verovatnoća da bi teroristi mogli da izvrše novi teroristički napad u ovoj zemlji”, navodi se u upozorenju objavljenom na sajtu britanske vlade.

U upozorenju se ukazuje da minska polja u BiH i dalje predstavljaju opasnost, naročito u izolovanim seoskim područjima i na planinama.

“Usled pojave poplava i klizišta prethodnih godina, minska polja su pomerena, a oznake koje upozoravaju na opasnost su uništene”, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da je stopa kriminala usmerenog protiv stranih državljana u suštini niska, ali se skreće pažnja na džeparose u gradovima i u vozilima javnog prevoza. Posebnu pažnju, kako navode, obratiti na koja su popularna medju turistima.

Britanske napominju da evropska zdravstvena knjižica ne pokriva BiH i preporučju svojim državljanima da pre nego što krenu u ovu zemlju pribave putničko i zdravstveno osiguranje, koje uključuje i evakuaciju ambulantnim helikopterom.

Vezane objave