Koronavirus 0
Booking.com

Broj umrlih od koronavirusa u svetu dostigao je 3.000, nakon što je Kina prijavila još 42 nova slučaja, ali su smrtni slučajevi zabeleženi u deset drugih zemalja. …

Najveći broj umrlih, više od 90 odsto, je u centralnoj kineskoj provinciji Hubei u kojoj se virus pojavio krajem prošle godine.

Najviše smrtnih slučajeva van Kine je u Iranu, gde je preminulo više od 50 ljudi i Italiji, sa više od 30 umrlih.

Širom sveta zabeleženo je skoro 90.000 slučajeva, a broj zaraženih sada brže raste van Kine nego unutar te zemlje, prenosi BBC.

Kako navodi Svetska zdravstvena organizacija, većina zaraženih ima samo blage simptome kronavirusa, a stopa smrtnosti je između 2 i 5 odsto.
Rizik od koronavirusa u EU visok

Evropski Centar za prevenciju bolesti podigao je procenu rizika od širenja koronavirusa u EU sa srednjeg na visok, izjavila je danas predsednica Evorpske komisije Ursula von der Lejen.

“Evropski centar za kontrolu bolesti objavio je danas da je rizik za građane EU porastao sa srednjeg na visok. Drugim rečima, virus je nastavio da se širi”, rekla je von der Lejen na konferenciji za novinare u Briselu.

Komesarka EU za zdravstvo Stela Kirijakides rekla je na konferenciji da je u 18 zemalja Evropske unije koronavirusom zaraženo 2.100 , preneo je Rojters.

Ona je navela da je 38 državljana zemalja EU preminulo od posledica koronavirusa.

Komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je da za sada nema najava da će zemlje EU tražiti uvođenje provera na granicama zbog koronavirusa.

Organizacija kao poređenje ukazuje na to da je prosečna smrtnost od sezonskog gripa oko 0,1 odsto, ali da je visokozarazan i da svake godine od njega umre i do 400.000 ljudi.

Dok broj zaraženih u Kini opada, u ostalom delu sveta beleži se veliki porast slučajeva oboljevanja.

Prvi slučaj koronavirusa u Rimu

Prvi slučaj koronavirusa danas je potvrđen u Rimu.

Reč je o policajcu čije se kretanje i kontakti rekonstruišu, rekao je regionalni zdravstveni zvaničnik Alesio d'Amato.

“Epidemiološka veza sa regijom Lombardije je potvrđena”, dodao je on, prenosi ANSA.Prethodno je utvrđeno da je sin ovog policajca, koji živi južno od Rima, pozitivan na test.

Broj žrtava koronavirusa u Italiji porastao na 52

Broj preminulih u Italiji od posledica koronavirusa porastao je za 18 u protekla 24 časa i sada iznosi 52, saopštila je danas Agencija za civilnu zaštitu.

Broj zaraženih porastao je na 2.036, dok je juče taj broj iznosio 1.692, prenosi Rojters.

Direktor agencije rekao je da se, od onih koji su prvobitno zaraženi, 149 oporavilo.

Koronavirus stigao i u Litvaniju

U Litvaniji je potvrđen prvi slučaj koronavirusa.

Sem objave da je kod pacijenta dijagnostikovan koronavirus, Ministarstvo zdravlja Litvanije nije dalo više informacija, prenosi Rojters.

Gebrejesus: Neviđeno, ovaj virus nije grip

Na smo nepoznatoj teritoriji, ovaj virus nije grip, nikada pre nismo videli respiratorni patogen koji se tako lako i brzo širi, ali on se može ograničavati ispravnim merama, rekao je direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

Prvi slučajevi zaraze koronavirusom danas su zabeleženi u deset zemalja: Senegalu, Saudijskoj Arabiji, Tunisu, Jordanu, Češkoj, Portugaliji, Islandu, Indoneziji, Andori i Jermeniji.

Broj mrtvih od koronavirusa u Italiji je porastao je na 52, javlja BBC. Sa druge strane, u pokrajini Hubej, epicentra epidemije u Kini, beleži se oštar pad broja novih slučajeva.

U poslednjih 24 sata izvan Kine je zabeleženo devet puta više slučajeva koronavirusa nego u Kini, rekao je direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je rekao da SZO najviše brine stanje u Južnoj Koreji, Italiji, Iranu i Japanu, prenosi Indeks.

“Na smo nepoznatoj teritoriji. Ovaj virus nije grip. Nikada pre nismo videli respiratorni patogen koji se tako lako i brzo širi, ali on se može ograničavati ispravnim merama”, dodao je on.

Svetska zdravstvena organizacija poslala je u ponedeljak prvu ekipu lekara i nekoliko tona lekova u Iran, koji je teško pogođen epidemijom novog koronavirusa.

U ponedeljak je Teheran objavio nove podatke o 66 mrtvih od virusa i oko 1.500 slučajeva zaraze, što je najveći broj obolelih nakon Kine.

Pomoć i ekipa SZO doputovaće vojnim avionom Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je Robert Blančard iz kancelarije SZO u Dubaiju na konferenciji za novinare na međunarodnom aerodromu Al-Maktum.

Tim letom će se uputiti 7,5 tona medicinske opreme i zaliha za prevenciju i kontrolu zaraze i za podršku medicinskom osoblju u Iranu, rekao je on.

U Francuskoj 191 potvrđen slučaj koronavirusa

Francuska ima 191 potvrđen slučaj koronavirusa, izjavio je danas šef javne zdravstvene službe Žerom Salomon.

To je značajno više nego juče, kada je bilo potvrđeno 130 slučajeva, preneo je Rojters.

Salomon je naveo da su do sada u Francuskoj od koronavirusa preminule tri osobe.

Zatvorena bolnica u Vuhanu

Kina je zatvorila terensku bolnicu u Vuhanu zbog smanjenja broja novih slučajeva koronavirusa, javila je Kineska centralna televizija.

Iz bolnice je otpušteno 1. marta 34 pacijenta koji su se oporavili, preneo je TAS. Nakon 14 karantina, oni će moći da se vrate kući.

Ostali 76 zaraženih biće prebačeno u druge bolnice. Broj slučajeva zaraženih virusom povećao se za 193, što je najmanji porast od 26. januara.

Prema navodima kineskih zvaničnika, do 29. februara više od 49 odsto zaraženih u Kini se oporavilo, 3,57 odsto je podleglo bolesti, a ostali pacijenti su pod lekarskim nadzorom.

Kontrola virusa ostaje u ključnoj fazi, uprkos pozitivnim trendovima u područjima izvan provincije Hubej, a striktna prevencija i kontrola se i dalje moraju sprovoditi, rečeno je na sastanku kojim je predsedavao kineski premijer Li Kećang, prenosi Rojters.

Vezane objave