Intenzivne sniježne padavine koje su zahvatile brdsko-planinska područja na zapadu i sjeverozapadu RS svorile su brojne poteškoće i smetnje u odvijanju saobraćaja.Na području Kneževa posebno je teška situacija, snijeg neprestano pada, niska temperatura i vjetar koji nanosi snijeg na kolovoz, pa iako su dežurne ekipe Niskogradnje na terenu ne savjetujemo korištenje ovog putnog pravca.Snijega na kolovozu i vjetra koji stvara nanose ima i na putnim pravcima Kola-Ledenice-Stričići, Šipovo-Novo Selo, prema Kupresu, zatim na prevoju Mliništa, mjestimično i na magistralnom putu Mrkonjić Grad-Ključ, u rejonu Čađavice, te preko prevoja Borja (Kotor Varoš-Teslić).Napominjemo da su dežurne ekipe preduzeća za puteve na terenu i vrše čišćenje i posipanje, gdje god je to neophopdno.Takođe, vozačima skrećemo pažnju i na brojna obrušavanja drveća na kolovoz, pod težinom sniježnog pokrivača.Neophodna je maksimalno oprezna i sporija vožnja, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.U nižim područijima povremeno pada kiša ili susnježica, pa su kolovozi mokri i klizavi.U Hercegovini za sada nema padavina.

Na svim dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, upozoravamo na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.Zbog izvođenja bojevog gađanja na vojnom poligonu Manjača, danas (20.04.) u vremenu od 08:00 do 16:00 časova, privremeno je obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta R-411 Kola – Stričići. U vrijeme trajanja obustave, vozila se preusmjeravaju na putni pravac: Kola – Ledenice – Stričići, gdje se saobraćaj zbog snijega i grana koje padaju na kolovoz, odvija usporeno i otežano.

Na putevima na kojima se izvode radovi obavezno je poštovanje privremene signalizacije koja reguliše saobraćaj

Radi postavljanja rasvjete na priključnoj rampi na autoput,doći će do izmjene u režimu saobraćaja na mag.putu M-16,Gradiška-Banja Luka, u mjestu Klašnice.(od 19.04-19.05.2017.godine).Saobraćaj će biti regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom čije je poštovanje obavezno.

Na autoputevima E-661 Banja Luka-Gradiška i Prnjavor- saobraćaj se odvija bez posebnih ograničenja, po mokrim i klizavim kolovozima.

Na dijelu mag. puta M-14,1 Brčko – Bijeljina, u rejonu Ljeljenče, izvode se radovi na sanaciji kolovoza, zbog čega se saobraćaj od 07 do 17 h odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja deminerskih radova, dolazi do privremene obustave saobraćaja na regionalnom putu R-456 -Novi Maglaj, (u blizini naselja Rječica Donja). Obustava saobraćaja je svakim danom u vremenu od 07-16h,a u intervalima od 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja. (do 03.05.2017.).

Deminerski radovi izvode se i na reg. putu R-453 Srebrenica-Skelani, u mjestu Kragljivode. U vremenu od 08-16 h saobraćaj se obustavlja 30, a propušta 10 minuta. Radovi se ne izvode u dane vikenda i praznika. (Povremene obustave u odvijanju saobraćaja su planirane do 08.06.2017)

U toku su radovi na izgradnji vijadukta „Mahovljani“ na autoputu Banja Luka – Doboj (dionica Banja Luka – Prnjavor), zbog čega je petlja „Mahovljani“, zatvorena za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju “Aleksandrovac”.

Zbog radova na izgradnji vijadukta na magistralnom putu M-16, dionica Nova Topola-Klašnice (lokalitet Mahovljanske petlje) u vremenu od 23:00 do 05:00 časova dolaziće do obustava saobraćaja u maksimalnom trajanju do 30 minuta, najviše četiri puta tokom ovog vremenskog perioda

Izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu M-16.1 Klašnice 1-Prnjavor, zbog regulisanja ulaza i izlaza na magistralni put vozila gradilišta, koja su angažovana na izgradnji autoputa Banja Luka-Prnjavor (na stacionaži km 25+980 i km 24+910 u mjestu naseobina Lišnja i Puraći), (na stacionaži km 8+800 i km 9+700, 26+700), (na stacionaži km 25+750, naseobina Lišnja) (na stacionaži km 21+950, naseobina Lišnja) (Sekcija Đokin potok na stacionaži od km 29+855 do km 31+085). Izmjene u odvijanju saobraćaja su planirane do 31.12.2017, u vremenskom periodu od 07.00h do 19.00h.

Zbog izlaska mehanizacije angažovane na izgradnji autoputa Banja Luka-Doboj, izmijenjen je režim saobraćaja na regionalnom putu R-4 Prnjavor-Stanari, sekcija Prnjavorska petlja (na stacionaži od km 0+417 do km 0+605) Izmjene u odvijanju saobraćaja su planirane do 31.12.2017.

U cilju bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji “Prnjavor” i “Johovac”, kao i na regionalnom putu R-4 i magistralnom M-17, sa uredno postavljenom privremenom saobraćajnom signalizacijom.

Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim saobraćanja. (Predviđeno je da radovi traju do 26.06.2017. godine.) Molimo vozače da na pomenutoj dionici, poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Miniranje terena

Zbog radova na bušenju i miniranju terena na magistralnom putu M-5, na dionci Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub dolazi do povremenih obustava saobraćaja, u trajanju od 5-15 minuta u vremenskom periodu od 09:00 do 10:00 i od 14:00 do 17:00 časova. (Radovi su produženi do 30.10.2017.)

Regionalni putevi

Na regionalnim putevima R-414 Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo i R-476 dionica Ukrina-Gornja Vijaka, zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Zabrane:

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana ne odnosi autobuse prevoznika ad Holding “Drinatrans” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.(Od 23.11.2015. na osnovu dopunskog riješenja Ministarstva saobraćaja i veza RS br.13.03/345-2216/15

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavjestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 i 065/492-029. Zbog velikog broja poziva na broj 1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu u Republici Srpskoj možete dobiti i na dva mobilna telefona 066/823-000 i 065/492-029.

AMS RS poziva vozače da se prije polaska na put upoznaju o stanju na putevima putem brojeva 1285, 066/823-000 ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

PREVENTIVNE AKTIVNOSTI AMS RS

AMS RS u saradnji sa drugim subjektima bezbjednosti sabraćaja do 28.04.2017. godine, provodi preventivnu kampanju pod nazivom „RETRO IN – vozi naprijed, pogledaj nazad!“, sa ciljem povećanja bezbjednosti vozača motocikala i mopeda u saobraćaju.

FEDERACIJA BiH

Na putevima u F BiH danas se saobraća po mokrom i klizavom kolovozu, dok samo na pojedinim dionicama u višim predjelima mjestimično ima ugaženog snijega. Sniježne padavine koje su zahvatile zapadni i sjeverozapadni dio naše zemlje uvjetovale su znatno otežano saobraćanje i zastoje na magistralnim putevima Bosansko Grahovo-Drvar-Bosanski Petrovac-Bihać. Apelujemo na vozače da voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme. Upozoravamo na moguće nailaske na slomljeno drveće koje, pod težinom snijega, pada na kolovoz, kao i na brojne odrone. Na jugu naše zemlje saobraća se po pretežno suhom kolovozu.

Na putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajamo autoput A-1 dionice Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići). Sanacioni radovi izvode se i na magistralnim putevima: M-17 Žepče-Maglaj, M-18 Simin Han-Priboj i M-17 Jablanica-Mostar.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Crnoj Gori, na GP Klobuk, (Ilino Brdo-Vilusi), saobraćaj se obustavlja od (09-11 i 13-15h).

Zbog radova koji još uvijek traju na području Hrvatske, povremeno se na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja formiraju duže kolone vozila.

Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati posebno tokom praznika i turističke sezone. Kako bi ste izbjegli neugodnosti i probleme na granicama savjetujemo sljedeće:

provjerite sve dokumente, posebno ukoliko su tokom protekle dvije godine bili ukradeni, izgubljeni ili poništeni;
provjerite vrijede li vam putni dokumenti(lična karta ili pasoš);
prije putovanja provjerite stanje na graničnim prelazima;
izaberite granične prelaze na kojima je manja gužva ili putujte u vrijeme kad se ne očekuje gužva;
izbjegavajte putovanje tokom vikenda;
budite strpljivi i slijedite upustva granične policije.

Vezane objave