412123 Asda1 Iff
412123 Asda1 Iff

Policajci u Birkenhedu, gradu nedaleko od Liverpula, uhapsili su muškarca koji je u marketu dok je obavljao kupovinu, na trenutrak spustio masku ispod brade

Rajan Farel (27) je uhapšen i to na veoma brutalan način. Policajci s maskama na licu su muškarca oborili na pod i kao da je okoreli kriminalac stavili mu lisice na ruke i to pred njegovim jednogodišnjim sinom i ženom! Muškarac je samo na trenutak spustio masku kada su mu se zamaglile naočare. Navodno su ga zamolili da vrati masku na lice kada se zaustavio da kupi cigarete, ali u tom trenutku je prišla policija koja mu je zatražila dokumenta.

Međutim, kada je navodno odbio da preda svoje dokumente, uhapšen je.

On tvrdi da je bačen i pritisnut na pod i da su mu lisice stavili pred detetom i ženom, koja je snimila ovaj incident, piše The Sun. Gospodin Farel rekao je da je masku pravilno nosio u celoj radnji i brzo je spustio da se naočare odmagle. Ali policija tvrdi da je spustio masku, odbio da pokaže dokumenta, a zatim se odupirao hapšenju.

– Maske smo nosili celo vreme u prodavnici. Dok smo odlazili, otišao sam do kioska po cigarete, tada su mi se zamaglile naočare, lagano sam povukao masku da se odmagle, a u tom trenutku ma je policija zgrabila za kaput, tražeći moje dokumente – ispričao je Rajan.

– Nisam želeo da dajem svoje dokumente jer nisam učinio ništa loše i kada me je zgrabio, pokušao sam da se oslobodim. Bio sam zatečen i nisam znao šta da radim, pa sam pokušao da ga sklonim od sebe. Zatim mi je stavio ruke iza leđa i gurnuo me na pod – dodao je.

Na snimku se čuje kako Rajanova žena uspaničeno policajcu govori – nema potrebe za tim. To je nasilje, nema potrebe. Ništa nije uradio.

Portparol policije izjavio je da je muškarac upozoren da vrati masku, ali da nije poslušao. Zbog toga je uhapšen, naplaćena mu je kazna i zbaranjena kupovina.

– Moj sin pati od respiratornih problema i zamalo je umro pre otprilike godinu dana, tako da smo vrlo oprezni i ne rizikujemo. Uvek nosim svoju masku jer ne bih sebi oprostio da se ponovo razboli, a moja partnerka je bila vrlo oprezna, pa nas je ovo veoma uznemirilo – dodao je Farel.

Portparol Asde, marketa gde se incident dogodio, potvrdio je da je Rajanu Farelu doživotno zabranjena kupovina u tom marketu.

Kazne do 200 funti za nenošenje maske

Prema zakonu, maske za lice moraju se nositi u supermarketima i prodavnicama širom Velike Britanije, osim ako postoji medicinski razlog. Policija može izreći kaznu od 200 funti nekome ko krši pravila u Engleskoj, dok je kazna 60 funti u Škotskoj, Severnoj Irskoj i Velsu.

Ovo nije jedini slučaj, najnoviji podaci pokazuju da su policajci u Engleskoj do sada izrekli 28.744 novčanih kazni od početka pandemije u martu.

Vezane objave