Obilne padavine koje su zahvatile područje opštine Jablanica pričinile su veliku materijalnu štetu na stambenim i poslovnim objektima i putnoj infrastrukturi na cijelom području opštine.

– Prema informaciji koju su nam dostavili iz Civilne zaštite Jablanica, od ranih jutarnjih sati čišćena su novonastala klizišta na magistralnom putu M17.5, Jablanica – Risovac Posušje, zbog kojih je put bio neprohodan do popodnevnih sati. Uspostavljen je saobraćaj na spomenutom putnom pravcu, ali se i dalje vozačima preporučuje na oprez, zbog mogućih odrona i nastanka novih klizišta – rekao je Pero Pavlović, portparol Vlade HNK i Uprave CZ HNK.

Pavlović je rekao da je pokrenuto nekoliko novih klizišta na lokalnom putu za Čivelj, kao i ostalim lokalnim putevima.

– U toku dana nekoliko objekata je bilo ugroženo od bujičnih potoka. U cilju zaštite stambenih i drugih objekata, angažovana je sva raspoloživa mehanizacija. Uslijed jakih udara vjetra pričinjena je veća materijalna šteta na plastenicima, kao i krovovima stambenih i poslovnih objekata. Održana je sjednica Opštinskog štaba civilne zaštite, te donesen zaključak da se kontinuirano prati situacija na terenu, te poduzimaju odgovarajuće mjere u cilju spašavanja ljudi i materijalnih dobara do stabilizacije stanja na terenu – rekao je Pavlović.Najteža situacija je na putu Jablanica – Blidinje gdje se ogromno klizište sručilo na cestu.

Novi snimak stiže iz Ostrožca, gdje se vidi ogromna bujica koja nosi sve pred sobom. Mnoge kuće i objekti su poplavljeni, piše Avaz.