Nakon utvrdjivanja konačne liste najugroženijih korisnika za dobijanje stanova i rešavanje stambenog problema izbeglih i raseljenih lica, danas su u opštini Čajetina predstavnici 12 izbegličkih porodica potpisali rang listu formiranu na osnovu ispunjenosti uslova i broja osvojenih bodova, saopšteno je iz te opštine.

Kako se navodi, nakon konačne rang liste pristupiće se projektovanju i izgradnji objekta na planiranoj lokaciji u naseljenom mestu Čajetina.

Finansijska podrška za izgradnju ukupno 12 stambenih jedinica i jedne montažne kuće obezbediće se kroz donatorska sredstva Fonda regionalnog stambenog programa preko Banke za razvoj Saveta Evrope, dok će komunalno opremanje građevinskog zemljišta namenjenog za izgradnju objekta finansirati opština Čajetina.

Prilikom obraćanja prisutnima predsednik Opštine Milan Stamatović je rekao da je Čajetina jedna od retkih opština koja je rešila pitanje svih raseljenih lica.

“Mi vas i dalje smatramo kao svoje stanovnike i to cenimo i poštujemo. Uvažavamo sve što vam se desilo. Želim vam da se što pre uselite u svoje stanove, a mi ćemo se truditi koliko možemo da to završimo u najkraćem mogućem roku”, rekao je Stamatović, a prenosi sajt opštine.

Saša Apostolov, rodom iz Goražda, kao izbeglica u Čajetinu je došao 1992. godine. U početku je bio smešten kod rodbine u Kremnima, da bi nešto kasnije došao u Čajetinu. Nekoliko godina živeo je u kampu i privatnim stanovima. O konačnom rešavanju svog stambenog problema je rekao:

“Zadovoljan sam i oduševljen, iznenađen naravno prijatno. Zahvaljujem opštini Čajetina i svim ljudima koji su se potrudili da bi se svi mi smestili i ne bi više živeli privatno”.

Na rang listi za dobijanje stana je i Slavojka Đoković, takođe iz Goražda.

“Jedva sam ovo iščekala. Da imam svoj krov nad glavom. Imam malu penziju iz Bosne, svega 70 evra. To ne može da mi pokrije ni troškove stanarine. Sada sam stvarno presretna. Samo da to bude što pre i da se uselimo”.

U saopštenju iz Čajetine podseća se da je Memorandum o saradnji na realizaciji regionalnog stambenog programa, opština Čajetina sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike potpisala avgusta 2014. godine, s ciljem obezbeđivanja trajnih stambenih rešenja za izbeglice i raseljena lica u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Republici Srbiji.

Vezane objave