Booking.com

Na suđenju Predragu Boguniću, Ibri Merkezu i Ešefu Huriću za zločine počinjene u Goraždu 1992. i 1993. godine, svjedok Tužilaštva BiH Miroslav Čarapić izjavio je da je bio zatvoren sa još 30 osoba iz sela Bučje u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ u Goraždu, gdje je nekoliko osoba umrlo.
BiH tereti Bogunića, Merkeza i Hurića da su na području Goražda od jula 1992. do druge polovine februara 1993. godine naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranjima više od 100 srpskih civila starosti od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti /SJB/ Goražde i član Ratnog predsjedništva Skupštine opštine Goražde, Bogunić načelnik SJB-a, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Čarapić je naveo da su njega i druga lica početkom jula 1992. godine uhapsili pripadnici vojske, te da im je rečeno da će ići u Čajniče, ali su odvedeni do Trebeškog brda i zatvoreni u kuću Omera Kulovića, prenosi Birn.

On je rekao da je tada imao 16 godina i da je zajedno sa svim muškarcima koji su se nalazili u kući bio tučen. Nakon sedam dana, vojska ih je odvela u prostorije MUP-a u Goraždu.

“Nas 31 dovedeno je u MUP. Ja sam bio najmlađi. Bile su tu dvije žene, Vukosava i Anica, od 70 godina”, prisjetio se Čarapić.

On je dodao da je nakon dva ili tri dana prvi put došao policajac da im otvori vrata kako bi nasuli vodu i da je “ bila nikakva”.

“Ishrana je bila nikakva, nekada su nam davali parče hljeba. Jednom su podijelili po sedam krompirića. Nakon toga, 72 sata bili smo zatvoreni. Tu je umro Drago, Uroš Čarapić je doživio moždani udar, a Božo Krstić je umro u zatvoru”, istakao je Čarapić.

Svjedok je naveo da je glavni među policajcima koji su ih čuvali bio Ibro Merkez, dok se Srbi nisu povukli s desne strane Goražda, a nakon toga Braco Bogunić.

Čarapić kaže da su nakon povlačenja srpskih snaga u zatvoru dobijali po jedan obrok, a kasnije i po dva.

On je naglasio da je ostao u zatvoru do početka februara 1993. godine, kada je pušten sa majkom, dok su ostali pušteni 20 dana nakon njih.

Na pitanje odbrane Merkeza, on je rekao da nije imao oružje, a da su njegov otac i brat predali kada su ih uhapsili vojnici.

Potvrdio je i da prilikom hapšenja nije vidio Ibru Merkeza.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. novembar.

Vezane objave