Liberalno-demokratska partija čestita građanima Crne Gore na odluci kojom je danas i zvanično potvrđeno pristupanje te zemlje NATO-u, izjavio je predsjednik te stranke Čedomir Jovanović i ocijenio je da takva politika “mora biti putokaz i Srbiji”.

“Hrabra ideja o ulasku Crne Gore u NATO predstavlja izraz politike koja mora biti putokaz i Srbiji, koja još uvijek svoje spoljnopolitičke priortitete ne može jasno da odredi”, navodi se u saopštenju.

Jovanović ocijenjuje da Srbija ne smije ostati “izolovano ostrvo”, okružena zemljama NATO-a, već se u savezu sa njim mora boriti protiv globalnih opasnosti i nositi sa izazovima sa kojima je čovječanstvo suočeno.

“LDP veruje da se u srpskom društvu što pre mora otvoriti dijalog o prednostima pristupanji Srbije NATO-u i da se moraju predstaviti koristi od takvog jednog čina, a ne trovati ljude pričom o neprijateljstvu koje treba da gajimo sa onima od kojih presudno zavisi naša budućnost”, piše u saopštenju te stranke.

Takođe, i lider SPO Vuk Drašković oijcenio je danas da se Crna Gora, ratifikacijom sporazuma o članstvu u NATO-u, “odlučujuće približila i svom članstvu u Evropskoj uniji” i izrazio očekivanje da će je Srbija u tome slediti.

On je čestitao predsedniku DPS Milu Đukanoviću na toj, kako je rekao, “istorijskoj prekretnici”.

– Parlamentarna većina u Crnoj Gori odgovorno je odbacila i domaće i strane pritiske, pa i otvorene pretnje, da Crna Gora mora da bude “neutralna” prema svojoj bezbjednosti, stabilnosti i demokratskoj evropskoj budućnosti – kaže Drašković.

U obraćanju Đukanoviću, on je naveo da je, pristupanjem NATO savezu, Crna Gora “nepovratno zakoračila u svoju bezbjednu i demokratsku budućnost”.

– Ogromna je Vaša zasluga za ovu istorijsku prekretnicu. Čestitam svim poslanicima, članovima Vlade i narodu, uvijek najbliže Crne Gore – dodao je Drašković.

(Tanjug)

Vezane objave