Čeka nas duga i topla zima. Iako smo nakon prošlogodišnje blage zime očekivali da ove godine sve bude drugačije, meteorolozi prognoziraju da ćemo ponovo temperature iznad prosečnih.Dugoročna prognoza za zimu, koju su objavili britanski meteorolozi za celu Evropu, za Balkan predviđa veliku verovatnoću pozitivnih odstupanja temperature u odnosu na višegodišnji prosek. To, naravno, ne znači da neće biti i hladnih , ali će oni svakako biti u manjini.

Meteorolozi objašnjavaju da se pojam natprosečno tople zime zapravo odnosi na prosečnu temperaturu i upozoravaju na to da je moguće da jedne nedelje temperatura spadne na 15 stepeni ispod nule, da bi već u toku druge sedmice ta temperatura skočila na +15. Tako bismo se od smrzavanja jedne nedelje došli do nošenja jesenjih i prolećnih jakni, već druge sedmice.

Količina padavina bi trebalo, prema predviđanjima meteorologa, da ostane u proseku, što znači da neće uslediti neka veća odstupanja.

– Cela Evropa biće manje-više suočena s temperaturama iznad nule tokom decembra, januara i februara. Što se tiče Balkana, ne očekivati neke ekstremne prilike, s obzirom na to da predviđanja pokazuju da će temperature najviše za stepen-dva odstupati od višegodišnjeg proseka. I to u smeru otopljavanja – britanski meteorolozi.

Prognoza za zimu
– Decembar: toplije, manje padavina

– Januar: biće snega, ali neće biti mećava

– Februar: toplije nego inače, povremeni kratki hladni talasi

– Mart: kraj zime, neće biti većih padavina

Vezane objave