Sastanak predstavnika Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, te uprava civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) sa delegacijom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Češke biće održan u srijedu, 25. avgusta, u Višegradu, na čijem području ronioci zajednički uklanjaju minsko-eksplozivna sredstava iz toka rijeke Drine.

Riječ je o višegodišnjem projektu saradnje sa MUP-om Češke sa kojim je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara potpisalo Memorandum o ekspertskoj pomoći u podvodnom uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Timovi čeških ronilaca do sada su uspješno realizovali čišćenje riječnih korita Drine, Une i Save na lokalitetima opština Goražde, Bihać, Bosanska Krupa, Tuzla – Šićki Brod, Odžak, Orašje, Novi Grad i Mostar.

Takođe, u saradnji sa nadležnim predstavnicima entitetskih uprava civilne zaštite realizovane su aktivnosti vađenja zaostalih avionskih bombi iz rijeke Save na području opštine Brod i Brčko distrikta.

Uporedo sa deminiranjem odvija se i obuka ronilaca uprava civilne zaštite Republike Srpske i FBiH. Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara je u skladu sa zakonom definisanim nadležnostima provelo koordinacione aktivnosti i MUP-a Češke dostavilo listu prioriteta u Republici Srpskoj i (FBiH) za realizovanje projekta u narednoj 2022. godini, navodi se u saopštenju. Češku delegaciju predvodi prvi zamjenik predsjednika Policije general-major Martin Vondrašek.

Medijske ekipe pozvane su da prisustvuju sastanku koji će početi u 14.00 časova u Veslačkom centru, mjesto Sase, opština Višegrad.

Vezane objave