Srpska Nova godina 2023. znači da se slavlje nastavlja. Završila se 2022. godina i na tome smo svi zahvalni, a sad je vreme da proslavimo dolazak i pravoslavne Nove godine. SMS čestitke za srpsku Novu godinu su neizbežan deo slavlja i odličan način da poklonite pažnju i poželite lepe želje onima koji vam znače.

Srpska Nova godina – simbol srpskog buntovništva

Datum kada se obeležava srpska Nova godina, odnosno 13. januar, zapravo, predstavlja simbol buntovništva kod Srba i zato ima poseban značaj. Ona se ne slavi kao klasična Nova godina. Nije toliko akcenat na izgledu, kao ni na mestu provoda, već je akcenat na dobroj zabavi sa vašim najbližima.

Danas se slavi javno, ali nije oduvek bilo tako, ranije se slavila krišom. Sve je počelo 1919. godine sa zahtevom da se u tadašnjoj Kraljevini SHS verski praznici katolika i pravoslavaca slave istog datuma.

Kada se verski praznici obeležavaju dva puta, onda je priliv novca manji – razlog za ovaj zahtev je bio ekonomski. Čak je postojao i zahtev vlasnika velikih biznisa da se Božić i Vaskrs obeležavaju za vikend, kako im to ne bi uticalo na zaradu.

Dakle, i Nova godina i Božić je trebalo da se slave po gregorijanskom kalendaru. Srbi su bili protiv te odluke, te su u znak protesta počeli da obeležavaju srpsku Novu godinu po julijanskom kalendaru.Odatle pravoslavna Nova godina ima različite nazive: srpska, julijanska, pravoslavna. Još jedan manje poznat naziv je Vasilica, zato što se prema pravoslavnom kalendaru 14. januara obeležava dan Svetog Vasilija Velikog.

Isti buntovnički duh se nastavlja i u vreme socijalizma kada se od svih praznika zvanično obeležavala samo Nova godina, a Božić i srpska Nova godina u tajnosti.

Tadašnja vlast je naredila da se kafane 13. januara zatvaraju u 22h, kako bi onemogućile slavlje i doček Nove godine. No, uprkos tome Srbi su nastavili da obeležavaju pravoslavnu Novu godinu.

Tek je tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka srpska Nova godina postala opštenarodno slavlje. Tako se spontano i ukinula zabrana. Danas se pravoslavna Nova godina slavi sasvim slobodno, predstavlja srpski praznik, a za tu priliku se šalju SMS česitke za srpsku Novu godinu.